Geng Kembara Perantau

Thursday

OCTOPUS PAUL DROPPING BY ON MY BLOG


Hi there,fuh suprisingly when i woke up from night's sleep, something was

going on.An OCTOPUS that making everyone frustrated due to truely prediction during world cup season took nap a few days in my blogs.Nothing to say Octopus..but..It said, I want to take a rest here for a while to visit MALAYSIA...especially KEMBARA PERANTAU's BLOG. hehheeh jangan marah...napa nak pinjam ker...huhh bayar lah ke CIMB.hhahahaha

GIVE AWAY???? KEK LAPIS OK TAK?


INTERESTED TAK??? HEHEH

Apa???? korang nak suh aku buat GIVEAWAY???..emmm nak gift apa? ...............................................................kalau kek lapis ok tak???hahah sempena nak raya..OPSS sempena bulan ramadhan nie kalau aku buat satu GIVEAWAY then siapa yang berjaya akan aku hadiahkan 3biji kek lapis sarawak yang best!!!!





hahah only idea...and maybe i will be implimented it...so if u think ok drop the comment and says agree.......kalau aku buat sekarang tak best biar masa bulan posa bagi terliur sikit hahaha...kita tgok apa kata korang?comment jgn tak komen.....uhhhuuu

INITIAL D JAPAN CAR, NOW IN KUCHING

AKU SEMPAT OVERTOOK AND TOOK A PICTURE QUICKLY


Pehhh sejibik cam dalam initial D. Kepada sesiapa yang minat dan pernah tgok cerita initial D nie tentu sekali kenal akan kenderaan ini. Exactly Inital D is a manga that serialized in young magazine since 1995. Aku pun tergila2 gak masa tu....nak di jadikan ceritera, waktu aku drive on the way to office..suddently one car overtook me like crazy....huhuhu ingat kreta apa..rupa-rupanya toyota dlm initial D. Memang dasat mamat nie sejibik die buat cam dalam crita tu....kereta nie memang perfect dari segi pembuatan nya....even kereta old school.

Wednesday

Makanan Asasi Rakyat Sarawak....


LAKSA SARAWAK..KEBANGGAN RAKYAT SARAWAK....HUHUHUUH


NIE MEE JAWA KATANYA..MEMBER MAKAN BREAKFAST TADI...



Aku breakfast makan MEE KOLOK NIEE TADI...di CHILI PEPPERS RESTAURANT.




Nie lah Ayam penyek green house cafe!!waktu lunch nie jelah aku blasah...

Tuesday

Ramadhan oh Ramadhan............






Beberapa hari lagi bulan Ramadhan nak tiba.Saat inilah umat Islam akan berpuasa sebulan.Emmm aku tgok dah ramai blog yang dah sibuk dok promote kuih raya...hehhe dasat dasat.Sepatutnya korang prepare apa nak diisi masa puasa nanti...amalan amalan baik seperti mengaji, ke masjid setiap kali waktu solat masuk..hhahaah emm makanan tu nombor dualah...isikan hari hari ramadhan tu dengan benda2 yang boleh menambahkan pahala...biar hati dan perasaan berada dalam kesucian dan tanpa ada perasaan buruk.Yelah yang kurang solat, penuhkan lah solat tu,yang suka lengah2 kan solat ontime kan lah waktu solat tu...semua tu ada pahala.Kelakuan pun penting, perkara yang kita rasa tak betul kita perbetulkan.Aku bercerita pon mengingatkan diri aku jugak serta untuk sahabat sahabat.EMmmmm rasa tak sabar lah nak sambut ramadhan....INSYALLAH KALI NE aku nak buat sebaik2 sebelum niee...

PERINGATAN PERCUMA untuk rakyat malaysia

salam semua bloggers..sory coz lama tak berblogging and updating..ramai member2 blog
asking.Ada hal yg aku perlu settle dan sedikit sibuk...pagi tadi terdengar lah cerita mengenai budak2 hampir diculik,mujurlah selamat Alhamdulillah.Aku just nak nasihat jer...so beringat..apa yg kita lakukan kita kena pikir future...expected apa yg akan berlaku jika buat begini dan begitu....kebiasaanya benda nie terjadi bila parent atau seseorang tu dah biasa buat cam tu.Maksud aku sebelum nie die buat camtu takde kejadian yg menimpa berlaku....itu silap.Apa yang pasti pikir sebelum membuat sesuatu perkara...macam kita isi minyak sambil hidupkan enjin.Selalunya ada sesetengah pihak tidak begitu alert.Memang benar isi minyak dengan hidupkan enjin amat bahaya yang mana boleh menyebabkan kebakaran.Jika pada certain2 volume 02 dan vapor daripada bahan api tersebut dan ditambah dengan sedikt spark emmm selamatlah jawabnya....

nie adalah salah satu kcuaian rakyat MALAYSIA..yg aku nak crita sebenarnya adalah pasal anak kita tinggalkan dalam kereta.....MORAL OF THE STORY DI SINI...beringat sebelum kena!!!!!

Suasana dalam flight...


Aku ambil gambar nie semasa aku dalam flight, emm nie di tahap bosan lah nie..kalau nak ikutkan lebih 20x aku turun naik,turun naik flight...dalam tahun nie saja tau...tahun depan blom kira lagi....

INILAH AKU...


Setelah sekian minggu aku BERBLOGGING DENGAN tidak melihatkan diriku yg macam TOM CRUISE,akhirnya aku pamerkan kakiku yg seperti kaki RONALDO yang pandai mengelecek..(adus lutut aku tak boleh main bola lagi lah...terkehel)sedang menapak untuk menaiki pesawat idamanku iaitu AIR ASIA.Die lah peneman ku utk ke semenanjung(kl)atau balik kg....huhhu.TERIMA KASIH SEKALI lagi TONY FERNANDES sebab kau berikan ku peneman yg setia...fuh bukan free kena bayo beb.AIR ASIA kena bagi komisyen kat aku nie sebab asyik dok promote die jer..nyampah.Alah MAS PON NAK JUGAK?....nanti nantilah...hari tu kan dah..

DRIVER AKU NIEE..

Salam semua...saja jenguk2 blog sendiri,boring tak tau nak buat apa..baru santap MAGGI dengan anak kesayangan aku..hehehe sekali sekala sedap jugak melantak maggi.Sarawak nie musim hujan...sejak aku duk SARAWAK nie..aku dah buat research hujan di sini tak tentu.emm dunia dah pening agaknya...kebiasaannya hujan lebat nie bermusim,tapi tak sama cam Sarawak nie...ikut dan nak hujan..itulah KUASA YG MAHA ESA...kita tak boleh nak ramal...ramalan kumpulan UMBRELLA memang tak benar belaka...







Aku nak introduce driver aku bila aku ke AIRPORT...driver aku nie memang setia on time selalu sampai...APA dah kawin belum?...hehheh Kat SARAWAK die belum kawin tapi kat MALAYA dah lee,jgn maree UNCLE.Aku panggil driver aku nie uncle..die nie memang rajin bekerja..kerja sampai tak hinggat masa...sentiasa ada depan PC.Aku target die yg akan dapat pekerja cemerlang tapi mungkin tidak....heh biasalah yg kaki bodek bila boss dah suka mereka dan keluarga mereka lah yg akan di nobatkan.tak kira lah bagus atau tidak kerja yg penting...kipas ,jgn tak kipas...bak kata pepatah mat salleh.. BOSS IS ALWAYS ROCK!....HUHHUU...jgn aku kena gam dah...wakakkaakkk.sory kawan kawan kenyataan beb!!!!!!

YESS hampir siap kerjaku

Dengan keterroan aku akhirnya report nie hampir siap...so leh le berblogging...

ISH maybe minggu nie aku kan ke KL lah ...emm jalan jalan boleh?Al maklumlah kebosanannya yang melanda duk di Sarawak nie. Sat yer PAKCIK TONY FERNANDES panggil suh amik ticket....fuh susah susah jer.Baik betul pakcik tony fernandes niee..bagi tiket, bagi makanan dalam flights...bestnyaaa.. emm yelah tu nak bagi...ingat flight bapak aku..jap ye check AIR ASIA TICKET..

Sunday

PN COTTAGE STORIES GIVEAWAY

Salam cottage story,Dengan beraninya nie aku post utk jawab peraduan yg CIK PUAN COTTAGE STORIES (GIVE AWAY)
1. Saya diberi nama AZLAN BIN MOHAMAD, nama timang2 diorang panggil Tom Cruise, tapi aku tak nak, aku cakap tak payah lah

susah susah panggil macam tu, malu lah.....heheh, so panggil AZLAN je, sampailah sekarang lekat nama azlan.Im very talkative

person and always into people,highly motivated, always think looking back... moving on to achieve an ultimate goals, Sangat

sukakan baby especially kalau ada twins hehehe..emmm suka makan makanan berlemak tapi sekarang control sikit sebab jaga

kesihatan, Lauk yang berasakan ayam tak boleh ditinggal sejak azali lagi dan perlu menjadi catalyst utk habiskan nasi,kuat

semangat walaupun tak berapa nak kuat....cepat blur bila letih tapi dapat dikawal dengan baik,berfikiran waras bila tension dan mudah kembali tenang...lastly but not least nak menang peraduan COTTAGE STORY program....huhuhuhu

Perkara tak minat cottage style..huhuh im prefer modern style..(jangan marah)...:P


2. Barang yg sentiasa ada dalam beg aku...I/C dan duit. nyawa tuuu dude..kalau setakat bawak beg.. takde barang tu susah hidup tau...nak beli barang, bayar tol, bayar parking,bayar bil astro yang mahal tu hehehe..


3. Jenama yang sangat aku suka adalah mitsubishi lancer 2.0, emm mesin basuh cap DAEWOO...emm lagi jenama coklat cadbury..nak lagi emm pencils brand staedler...emm


4. AKU rasa aku menang laa ..huhuhuuh dgn peraduan COTTAGE STORIES THE SERIES..........HEHEHE

Delay lagi....

Slighly delay kononnya..tapi tetap dalam keadaan ayat delay.Ala apa lagi si Air Asia lah..Announcement kata diangka tiba 445pm..emm muncung pon tak nampak.sedang aku duk menaip nampak flight baru tiba..emm hampir 30min..nasib baik sampai kalau tak tambah lagi kemarahan rakyat2 yg setia menunggu..

Actually aku sampai LCCT pada jam 4..duduk dulu cari tempat berehat,dlm kepala aku rasa jam 630 departure..rasa was was pulak.Mujurlah ada lappy aku carry dan ade wifi LCCT provide,check punya check...heheh jam5pm flight aku tak sempat aku nakmakan...trus rush ke counter check in....fuh dah tingal berapa kerat dah tgh q, sib baik sempat...

Saturday

Bangun semua bangun...

Wah bagusnya subuh ahad niee....ramai makmum tak macam semalam 4-5 org jer....pehhhhh baru lah meriah.Ramai gilak!!! Kalau tak nak dapat saf pertama penuh pon susah....Pak Guard camni baru lah bagus..ramai2 tido masjid....baru ada ukhwah nikmat tidurnya dimasjid..nanti aku post several pictures utk kita syer k.Aku baru je lepas mandi nie...teringat pulak blog aku kosong je hari nie so post lah sikit.....heheheh 8.30am ade lecture....jumpa lagi daaaaa..

Friday

SORY PAK GUARD....

Salam pagi semua...aku baru sampai kl nie...as usual lepak masjid laa jawabnya...
sampai je masjid sebelum aku terus lena baik aku jamak takhir dulu...
emm tadi tak berapa smooth lah nak check in kat masjid.Nak tau kenapa...sebab kena block ngan pak guard yg berlagak serius....heheh tak penah2 aku kena tahan baru tadi kena...
kata pak guard tu..minta matric card....huhuh dengan selamba aku jawab....ah nak buat apa suka suka je mintak..aphal nak gaduh ke...heheheh.(ayat aku reka je tu).Aku cakap camni lah...sory bang tak bawa lah...saya dari sarawak niee..sebelum nie saya bawak..(buat sedap ayat) padahal aku tak penah check pon ade ke tak dlm beg aku ni..malas nak geledah beg...ckap je lupa...
mata pak guard tu terbeliak je,tak sure sama ada terbeliak nak marah aku atau pon die mengantuk....yelah keje die takkan aku nak marah kot.Memang patut aku marah die...eh die marah aku...hahaha.Aku ingat kan ramai lah orang mlm nie,tgok2 takde orang pon....pegi port biasa tepi dinding..hahaha ada pon tetamu sorang siap beselimut lagi..sambil bawa bantal busuk...
(napa tak bawak tilam sekali)....alamak nyamuk lah pulak...huhuhh.OKlah brader nak rest jap..kot terbangun satgi kita crita lagi....gud nite semua.SALAM...

Thursday

PELUANG PEKERJAAN, CUBA DI SINI...

Hi to all fresh graduates from Engineering background especially in Chemical Engineering...Here, just to be highlight some more that you can looking for Oil and Gas and Petrochemical Company.I'have got several Huge Company and established at the moment to share with u...

1. SHELL http://www.shell.com.my/

2. MURPHY OIL http://www.murphyoilcorp.com/

3. PETRONAS http://www.discoverpetronas.com/

4. TALISMAN http://www.talisman-energy.com/

5. PETROFAC http://www.petrofac.com/

6. SCHLUMBERGER http://www.slb.com/

7. OPTIMAL http://www.optimal.com.my/

8. TITAN http://www.titangroup.com/

9. NEWFIELD http://www.newfield.com/

10. BASF http://www.basf-petronas.com.my/

11. BP http://www.bp.com/bodycopyarticle.do?categoryId=1&contentId=7052055

12. M3ENERGY http://www.m3nergy.com/pages/Index.aspx

13. EASTMAN http://www.eastman.com/Company/Worldwide/our_sites/Pages/Malaysia_Kuantan.aspx

14. EXXON MOBIL http://www.exxonmobil.com.my/Malaysia-English/PA/Responsibility/MY_CR.asp

OK lah ngantuk dah..nanti samb k..at least ada info and can assist u all....

Klinik ke Farmasi niee..

Dah lama sebenarnya nak share kisah nie...Al maklumlah buat2 busy kat sarawak nie...
ada lah satu hari tu aku nak ke Klinik nak jumpa DOCTOR...tup tup sampai je depan ade signage bertulis Doktor takde....emm doktor takde buat pe bukak klinik...aku tanya lah pembantu ubat tu..kena tunggu atau saya terus balik nie..pembantu tu kata" malam nie doktor sik ada" emm hati aku kata maybe doktor nie ade emergency kot.Balik lah akunyaaa...dan trus ke klinik yang lain.Tapi yg syoknya kat sarawak nie..bila ke klinik ni tak perlu lama2 tunggu dalam 5 minutes trus masuk bilik doktor.Maksudnya sik ada orang lah tu ke klinik.EMM ramai orang sarawak sihat2 agaknya.On the way je ke rumah lalu lah depan klinik ONE MALAYSIA...wahhh rupa rupanya semua pesakit di sarawak nie serbu klinik kerajaan.Patut pon semua klinik swasta tak ramai orang.EMMM sanggup diorang tunggu berjam2.Ish kalau aku lah takde lah nak tunggu lama camtu...ini adalah bad habit aku yg aku tak leh control melainkan ade orng yang teman....huhhuhu

ops tak habis lagi...pasal klinik yg sama aku pegilah yg kedua kalinya pada hari yg lain.Anak aku demam pulak....sampi je klinik kali nie signnage tu takde...confident lah pakcik.. tentu doktor ade....tapi masa tu aku ngna wife aku ngan ank aku je lah...dengan tanpa segan silu tanya bgitau nak jumpa doktor...dengan senyuman cam kera pembantu tu kata doktor takde.Aku dah kutuk macam2 dah niee dlm hati ade ke patut masih buka lagi klinik....start hari tu aku nekad takkan ke klinik tu lagi melainkan aku nak MC sebab aku tak sakit wahahahahahhahahah...

Wednesday

BATERI OH BATERI...

OK..alhamdulillah......settle kereta aku.Punya nak rak aku pikir apa problemnye...hehehe rupa2 nya bateri langsong takde.emm aku mula mula suspect main relay, sebab tanya pomen ragamnya.... ...main relay kaput.Habis semua aku bukak kat cover bawah steering tu..emm hampeh langsong tak kenal yg maNA NTAH MAIN RELAY.(lagak cam pomen tapi hapa pon tak tau..)
nak dipendekkan cerita aku pi lah ke workshop nearby umah aku..aku suh pomen dtg bgi tau kereta rosak suspected main relay lah...emmm.emm dengan bangganya aku bawak lah pomen tu ke rumah.Tgok punya tgok..start punya start pomen buat conclusion yang tukar bateri.aku pon dok mikir wah klau tukar bateri tak ok jugak duit lagi hehehe...emm so aku tawakal ikut cakap pomen.HHEHEHE at the end of the story hehehe bateri rupanya, bila replace trus smooth start. heheh malu tul kalau aku tau 5days ago aku dah tukar.tak payah duk peram sampai 5 hari....waahahahahahhahahahahaha

Tuesday

Signature cam ribut taufan...


korang tgok nie macam ribut signature mamat niee....hhuhuhu

Layan lu pikir la sendiri...

hai salam dudes...emm tak tau nak wat per...so aku layan buka movie lu pikir lah sendiri..emm not bad.Kisah nabil susah nak dapat kerja..pas tu duk asyik kena buli ngan sorang awek niee...

emm ok lah cite...susah jugak yek hidup nak cari kerja yang ok....
nak di jadikan cerita motor yg sering die bawak utk cari kerja kena jual lak ngan abg die utk beli dadah....sadis tul..hehehhe

bab aku tersentuh bila adik die minta beli kasut sekolah..sebab kasut yg ada koyak, die takde duit..mlm tu jugak die pi keje tolong member jual kueh tiaw dapat lah rm20.trus beli kasut skolah adik die....hahaah layan sebelum ngatuk...

AIR ASIA WHAT'S UP?

Hai sory owing to take a long time update my blog.UHHH now i wanna be highlight that why recently AIR ASIA did like that?upgrade the system?meaning that the system will be variable?I looked web for AIR ASIA cant sign in very well?The appearances shown upgrade status....no booking at all.emmmm???why???
Is it one of the marketing strategies?It was occured for me last week which was tripped Kuching to KL.Reschedulling made from AIR ASIA, i should came early than my booking schedule.Fuh...tired then when i want to return from KL to Kuching 2 times announcement delayed.Approximately at 2hrs?I thought only my flight but the other flight also delayed.Im still thinking why AIR ASIA'S arrangement that weeks improper?
system and flight schedule at the same time not smooth very well....

INDOOR AIR QUALITY as a public health concern.

Aku buat ruangan nie untuk share knowledge kepada bloggers dan untuk refresh akunya knowledge...untuk 1st post nie....aku nak share about the Indoor Air Quality yang mana bahasa melayu nya dipanggil Kualiti Udara Dalaman. Mungkin ramai yang tak tahu dan ingin tahu pentingnya udara dalam persekitaran tempat kerja kita especially yang bekerja di dalam building yang udaranya less then optimum air quality. Usually bila kita cerita pasal persekitaran tempat kerja, keadaan heating, cooling and filter air..yang mana ini adalah important things that we must consider. Actually keadaan ini perlu diutamakan dari segi designed HVAC (heating, venting and air condition). Aspek ini adalah penting kerana the most common complaints are reports of odors, unconfortable temperatures( terlalu panas atau terlalu sejuk) dan sympthoms yang biasa terjadi pada employee seperti got headaches and respiratory irritation yang mana attributed to chemical or biological agents.

THE MOST COMMON TYPE OF COMPLAINTS INCLUDE THOSE ASSOCIATED WITH FOLLOWING PARAMETERS :

SUHU ; keadaan suhu yang terlalu panas, terlalu sejuk yang sering kita dengar....seasonal changes in temperture and HVAC OPERATION.

HUMIDITY(KELEMBAPAN); keadaan yang terlalu kering yang boleh menyebabkan radang pernafasan dan mata kita kekeringan(perit) atau irritant dan sebaliknya pula apabila keadaan terlalu lembab yang boleh menyumbangkan growth microorganisms and encourage odors and mustiness(biasanya bau ini exist dalam keadaan dalam library yang penuh dengan buku-buku lama)

Stuffiness or lack of air circulation; keadaan ini berlaku apabila keadaan oksigen yang tidak ada ventilation yang tidak dikitar dengan fresh air yang lain....so udara tepu ini akan berlaku yang boleh mengakibatkan "dead zone" dengan kata lain CO2 accumulate to unacceptable levels.

ODORS; Kehadiran bau dari sourse of flavored coffe smells, vehicle exhaust or chemical smells. Indoor source of odors may include may include newly painted surface, off gassing of furniture or carpet, or smells produced by operation copy machines(photostate ler tu) and other office equipment..


Pysical symtoms yang kebiasaanya terjadi adalah dryness of eyes or respiratory tract to headaches, tiredness, upset stomach, runny noses and congestion. The CO2 level above 1000ppm may cause headache and drownsiness(sleepy).

IPHONE 4G UPDATING NEWS

Just know i read at MALAYSIA click4 mentioned that several problem with phone's reception and display could pose major problem.Its about "RETINA DISPLAY" is susceptible to a yellow discoloration either as a thin line of yellow or as a circular tint

The second problem affects reception. As Gizmodo reports, dozens of iPhone 4 owners are finding that their reception drops dramatically if they hold the phone by its metal sides in two places. The metal bands of the iPhone 4 also act as antennas for the device.Hopefully this problem will recover before reach to malaysia

WARM WATER IS GOOD FOR LIFE

This is a very good article. Not only about the warm water after your meal, but about Heart Attacks.

The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals, not cold water, maybe it is time we adopt their drinking habit while eating.


For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and can lead to cancer . It is best to drink hot or warm drink after a meal.

Common Symptoms Of Heart Attack.....
A serious note about heart attacks - You should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting . Be aware of intense pain in the jaw line.
You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms... 60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know, the better chance we have to survive.


A cardiologist says if everyone who reads this message sends it to 10 people, you can be sure that we'll save at least one life. Read this & Send to a friend. It could save a life. So, please be a true friend and send this article to all your friends you care about.



p/s
Hot tea= merujuk kepada teh kosong tanpa susu gula bukan teh tarik atau teh bergula kena faham tu..di msia nak dapatkan boleh beli teh hijau atau teh cina yg bersesuaian.

Monday

MANUSIA HATI BINATANG!!!

TAK HABIS2 kisah bayi kena buang....apa kes ntah diorang nieee.Aku rasa manusia yang hati camni ade mental problem!Masa seronok tak hingat.....ASTAQFIRULLAHHALAZIM..





JOHOR BAHARU 12 Julai - Seorang bayi lelaki berusia empat hari ditemui mati dalam semak di Jalan Camar 15, Taman Perling, di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Johor Baharu Utara, ACP Ruslan Hassan berkata, bayi itu ditemui dalam beg plastik oleh pihak polis hasil maklumat orang awam pada pukul 3.15 petang.

"Berikutan kejadian itu, polis kini menahan dua wanita warga asing yang dipercayai salah seorang daripadanya merupakan ibu bayi berkenaan,” katanya ketika dihubungi.

Kedua-dua wanita berumur 22 dan 27 tahun itu, katanya, ditahan di sebuah rumah kira-kira 50 meter dari tempat mayat bayi tersebut ditemui.

Ruslan berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan dan mayat bayi berkenaan dihantar ke Hospital Sultanah Aminah, di sini, untuk bedah siasat.

IPHONE 4 VS SONY ERICCSON X10 : WHICH ONE TO BUY??

WHICH ONE TO BUY? A BIT INFORMATION FOR U Xperia X10 or iphone 4



SONY ERRICSON The Sony Ericsson Xperia X10 is a high-end smartphone designed by Sony Ericsson in the Xperia series.Its running with ANDROID OPERATING SYSTEM.

ANDEROID OS exactly is the GOOGLES OS for mobile device with ARM processors are used extensively in consumer electronics, including PDAs, mobile phones, digital media and music players, hand-held game consoles, calculators and computer peripherals such as hard drives and routers.


Screen : 4.0 inch touch screen, Hardware 16M Colors, 65,356-colour.
(480 x 854 pixels) FWVGA TFT
Camera : 8.1 MP with Auto focus, Face recognition,
Geo-tagging, Image and video stabilizer, Smile detection
Video WVGA,
OS : Android 1.6, soon with Androind Eclair 2.1
Input Touchscreen, Accelerometer, Digital Compass, Proximity and ambient light sensors, Headset controls
CPU : 1 GHz Qualcomm Snapdragon
Memory : 384 MB
Storage : 1 GB NAND Flash in phone, up to 16 GB on microSDHC memory card
Battery : Rechargeable and replacable, Li-Po 1500 mAh (BST-41).
Physical size 119 x 63 x 13 mm
Weight : 135 g with battery


IPHONE 4G
The most noticeable difference between the iPhone 4 and previous generations is a new design. The primary new design feature is a stainless steel frame. Its 3.5 inches (89 mm) LED backlit liquid crystal display with an increased 960-by-640 pixel resolution is marketed as the "Retina Display.

Developer : Apple Inc.
Manufacturer : Foxconn (OEM)[1]
Type : Slate smartphone
Release date June 24, 2010 (2010-06-24)[a]

Operating system iOS 4.0
Released June 21, 2010; 21 days ago (2010-06-21)
Power : Built-in rechargeable li-ion battery
3.7 V 1420 mAh[3]
CPU : Apple A4 (ARM Cortex-A8)[4]
Storage : capacity 16 GB or 32 GB flash memory
Memory : 512 MB eDRAM[5]
Display : LED backlit IPS LCD

3.5-inch screen (diagonally)
640-by-960-pixel resolution at 326 ppi
800:1 contrast ratio
Input Multi-touch touchscreen display
Push-buttons
Microphone :Two microphones
3-axis gyroscope
3-axis accelerometer
Digital compass
Proximity sensor
Ambient light sensor
Camera Rear

5 MP
HD video (720p) at 30 fps
1.75 μm size pixels
5× digital zoom
LED flash
Front
0.3 MP (VGA)
SD video (480p) at 30 fps
25.17 µs size pixels
Connectivity Quad band
UMTS/HSDPA/HSUPA
(850, 900, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE
(850, 900, 1800, 1900 MHz)
Wi-Fi (802.11b/g/n) (2.4 GHz only)
Bluetooth 2.1 + EDR
Online services App Store, iBook Store, iTunes Store, MobileMe
Dimensions 115.2 mm (4.54 in) (h)
58.66 mm (2.309 in) (w)
9.3 mm (0.37 in) (d)
Weight 137 g (4.8 oz)




additional info for IPHONE 4G :Technical specifications Apple Iphone 4g
The iPhone 4G will be 10% thinner with a similar aesthetic look as the 3GS
Improved battery life over its predecessor instead of diminished battery life in the case of the 3GS
Revamped iPhone OS
AMOLED Display
Improved Push support
Flash, if Adobe can develop it soon enough
Tougher anti-jailbreaking measures

Sunday

DURIAN'S SEASON STORIES..........

Certainly u all suprised that im in kuantan now.emm

Exactly, quit long story if im telling u,so make it short i decided straight to

kuantan without be shy...u knows y?emm it is because of this things.emmm....

my lovely durians...durians season is coming!!!heheh....durian also called the king of fruits!! u know why? no fruits in this

world got like this species...smell,skin,tasty fuhh very aromatic..

as usual,early morning a must to be collected the durians...if not emm be ware if u late!!! that durians will be a magic.A big giant

will be looking the durians without register to the owner....hahahha. During durians season, frequently someone bravely to be

declared as a owner...wakakakak.I heard this story truly from my relative. this an accident occurred before the owner coming to

collect the durians.She was KANTOI that time, very SADIS.....unluckily she trapped that day and can says "here is belongs to MAKCIK"

!!! perhaps ANAK yang salah masuk kebun ...wakakakak. shortly MAKCIK kena brainwash with ANAK tadi....at the same

time MAKCIK always repeat ASTAQFIRULLAHALAZIM SEVERAL TIME...still dun not declare that her try to collect the durians without any permission and

without dropping her water face and to sell to public.HAI MAKCIK kubur kata mari rumah kata pergi....(this slogan very suitable

for her).At last,luckily i was found her and just smile and says in my heart MAKCIK MAKCIK...SENANG NYA HIDUP MAKCIK....

Saturday

JANGAN ALLAH TURUN MUSIBAH SUDAH...

Sebanyak 51 lelaki ditahan di dua pusat urut yang menawarkan khidmat seks sesama jenis di Kuala Lumpur, Rabu lalu.

Mereka yang ditahan kebanyakannya lelaki Melayu. Awang geleng kepala. Menurut kenyataan polis, ketika diserbu terdapat ratusan kondom termasuk yang sudah digunakan.

Kelmarin, tujuh lelaki tempatan yang dipercayai terlibat dengan kegiatan gay ditahan dalam serbuan polis di Pulau Tikus, Pulau Pinang.

Awang paparkan kedua-dua serbuan tersebut untuk renungan kita bersama. Jumlah tangkapan itu mungkin kecil tetapi Awang mendapat tahu kegiatan gay di kelab, spa dan pusat urut semakin menjadi-jadi. Sebahagian premis gay untuk berhibur beroperasi secara sulit. Kalau dibongkar habis-habisan, 'penemuannya' pasti menggerunkan.

Jika gejala ini tidak mampu dibendung, apa akan jadi dengan generasi kita dalam tempoh lima, 10 dan 20 tahun lagi? Awang sudah lama bimbang dengan ancaman homoseksual termasuk di negara ini. Masyarakat kita bagaikan kembali leka. Seks luar tabii mempunyai sejarahnya tersendiri. Manusia pernah ditimpa musibah besar angkara gejala itu sebagaimana peristiwa Nabi Luth dan kemusnahan bandar Pompei, Itali.

Sebab itu, Awang boleh faham mengapa ada negara seperti Uganda bercadang mengenakan hukuman mati ke atas mereka yang terlibat dengan gejala seks sejenis dan luar tabii.

Dalam pada itu, Awang tertarik dengan berita peletakan jawatan seorang menteri di New South Wales, Australia selepas kecenderungan seksual luar tabii terdedah kepada umum. David Campbell, 52, akhirnya mengakui beliau seorang yang 'dua alam' setelah berselindung mengenainya selama 25 tahun. Banyak lagi kisah pemimpin yang sedemikian pernah didedahkan di seluruh dunia. Lambat laun ia akan terbongkar walaupun ditutup dan cuba dinafikan.

Serbuan di kelab gay dan kisah Campbell, hanya cebisan. Cabarannya apa lagi yang kita tidak tahu tentang gejala gay termasuk yang melibatkan individu yang kita tidak duga...

ATAS PAGAR!!!! :) SPAIN VS HOLLAND

KUALA LUMPUR 10 Julai - Pasukan bola sepak Sepanyol menjadi pasukan pilihan kebanyakan Menteri Kabinet untuk muncul juara Piala Dunia 2010.

Bagaimanapun, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak menamakan pasukan pilihannya kerana bagi beliau Sepanyol dan Belanda sama hebat.

''Dua-dua pasukan sama hebat malah dari segi kemampuan kedua-duanya boleh dikatakan hampir sama.

''Saya tidak kisah pasukan mana yang menang asalkan saya seronok melihat pasukan terbaik menang," katanya yang pernah meminati pasukan Brazil dan England ketika belajar dulu.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula memilih Sepanyol untuk muncul juara berdasarkan kemampuannya menewaskan Jerman 1-0 pada saingan separuh akhir.

"Saya pilih Sepanyol kerana pasukan itu berjaya menewaskan pasukan pilihan saya iaitu Jerman," katanya.

Antara yang memilih Sepanyol ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom; Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar; Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek; Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pula memilih Belanda untuk menjadi juara.

Sementara itu, Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifudin Nasution memilih Belanda begitu juga dengan wakil rakyat Bebas, Datuk Ibrahim Ali yang meminati pasukan Oranje.

Perlawanan akhir Piala Dunia 2010 antara kedua-dua pasukan itu akan berlangsung pada pukul 2.30 pagi esok.

Thursday

SOTONG nie nak kena panggang nieee....


Wah cik sotong...aku rasa ramai yang nak..panggang dan buat salted octopus..apa kata sebelum die select utk winner...KORANG open table grill octopus tu hahahahhaa

Wednesday

renung2 kanlah..

video

RILEKS JAP...HEHEH

En Octopus atau AKU yg HEBAT????...

hai...pepagi nie cam biasalah sebagai penyokong yg kecewa dgn kekalahan Argentina masih menaruh harapan nak ke aku tgok si GERMANY nye games...emm sapa agak2 menang pagi nie yek...aku rasa entah...APA? encik sotong punye prediction nampaknya SPAIN TUNDUKKAN GERMANY...EMM jangan taksub sangat DENGAN TELATAH SI OCTOPUS NIEE... AKU RASA GERMANY....apa kata korang?kita tengok OCTOPUS atau aku yg HEBAT uhuhuhuhuhu.....
video

PROBABLY OCTOPUS WAS WRONG!!!!
video

Tuesday

cuak jugak..

kita orang berhenti skejap minum di serian .tapi cuak gugak aku nak minum kat mana ek?aku pon tak sure driver nie muslim or non muslim..kang dibelasah kedai non muslim emm tgok saja la...huhu at last pusing punya pusing...heh kedai mamak pon ada celah nie...emm pelayan pakai tudung...emm cam melayu,wah ada gantung ayat alquran..emm ye ke?nanti aku tanya mamak yg amik order suh die mengucap atau baca alfatihah...wkakakaakakak...confident bro confident...tawakkal insayallah islam la tu dah kakak melayu tu keje situ..wallahualam..actually sambil menaip nie aku dah masuk ke pedalaman nak masuk estate nieE..ada hal perlu dselesaikan..ya ALLAH jalan macam main jongkang jongket nie kalau 3jam camnie..naik muntah aku.....adussssss

now on d way to gedung...

Salam ...hari nie nak ke gedung..apa ntah ada kat gedung niee.kalau nak tau gedung nie letalnya atas pada serian lagi.jauh sikit le..cuma yg tak tahan nie,jalannya lah mana ada highway..jln kampong beb!opsss reminder,make sure the car's petol is full tank...here,the way to gedung u won't see the petrol pump station.emm so watch out dude..oh at the same time I'm thinking how's the celcom coverage?wait for me I will mention tunggu...sat no we take a few minute to take a rest.I've got headache taking along time surfing with my very first blackberry...huk huk..(Nak bagitau konon pakai bb)....

aphal tgh hari niee...serba serbi

emmm serba serbi jam...bandar kuching nie pelik tol laa today..dari early morning nak ke tempat keje sampai tgh hari klua lunch...semua tempat jammed!!!! geram betul laaaaa
dahlah traffic light tak sempat nak tarik nafas dah jumpa lagi traffic light..fuhhh sabar sabar..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Monday

Singgah ke SERIAN..




AL kisah satu cerita nak pi lah ke satu tempat nie yang diberi nama siburan which is the same way to SERIAN...hal semalam ler!!!..aku sampai tak sempat nak update blog nie due to battery's my very blackberry habis...sampai climaks dah hahahah...

bukan nya apa duk syok bersembang sampai kan taknampak ke destinasi yg nak dituju...seramai 5 orang sorang pon taknampak ke kawasan nak dituju...aphal ni yob...
emmm make it short apa lagi aku pon ajak depa mengetea kat SERIAN dah alang2 kami pun sepakat spent half an hours.Sempat lah aku ngambil a bit of view serian village..tak hebat mana cuma first time aku ke sini...so rasa hebat lah....

KOTA KINABALU...sampai juga akhirnya!!!!!!

SELAMAT..alhamdulillah aku tiba jam 10.30AM di bandar Kota Kinabalu.Emmm my first impression not bad..jauh beza dengan Sarawak yang sikit mundur,jangan marah ye orang Sarawak..its fact, realiti beb...takkan nak sorok.Pembangunan,Insfrastruktur jauh lebih baik.

Sampai jer ke imigration tak macam Sarawak, kena show pasport utk disahkan....Sabah tidak, macam nie baru lah ONE MALAYSIA...bukan nak kutuk tapi hakikat, kita satu malayia satu rumpun Roti GARDENIA pon tak leh masuk kat Sarawak...eh melalut pulak aku....heheheh.

Teksi service dari Airport ke hotel RM30...agak mahal sebabnya start je masuk teksi..dah kena charge RM10.Kalau dibandingkan KL masuk je teksi duduk RM3...Tinggikan????ok kengkawan nanti sambung cite....ada hal sikit...cari bangunan Kuwasa dulu......bye....

Sunday

jammed oh jammed

erkkkk.ALHAMDULILLAH just finished makan pagi...tu pon tak tahu nak bedal apa ntah...last last aku order roti canai kosong...emm nak memilih makan pepagi kat sini tak boleh,no choice and dun be selected person when u will be here.U know y,here is not MALAYA..semua ada...oh aku nak share routine road with an environment during drive to go to office.Everyday i must be xposed with this situation..jammed dude..u look and think..i just showing u the truth...dunnot know when to remedy this situation...how long to be settle down well...Matang oh matang...



hai salam pagi isnin..

Perjuangan untuk hari ini selesai sudah......

SALAM...emm dah nak tido baru mnggatai nak berblogging, bukan apa frust nie frust pasal pasukan favourite aku kena beat sampai 4-0....aduih rasa tak leh tido.nak jawab soklan priksa pon tak semangat...hehehe takdelah.ALHAMDULILLAH segala urusan aku hari nie dipermudahkan ALLAH.Semua berjalan dengan lancar... aku tiba di kuching jam 6.30ptg tadi. Emmm sebelum berblogging tadi aku dengar ceramah ustaz Azhar idrus.Yelah kan...kadang kadang kita perlukan santapan rohani kita diisi dengan ilmu ilmu agama..yang tak tahu boleh kita tahu,yang tak ingat boleh drefreshkan... Cakap pasal USTAZ AZHAR IDRUS nie..aku suka sangat cara beliau menyampaikan ilmu dengan gaya dan presentnya yang tersendiri..yelah zaman sekarang perlu ada pendekatan yang sesuai untuk membawa anak anak muda ke arah yang lurus ke jalan ALLAH.Cara dan olahannya untuk attract audience sangat berkesan...yang selalu ada screen saver ketika mendengar ceramah tidak akan berasa layu, lagi minat kita nak mendengar dan mendekati penyampaian beliau...at the same time kita dapat serap ilmu itu secara direct atau pun indirect.Aku pun ada upload utk share kat korang ..harap jangan lah segan silu..cuba hayati..
video

Friday

RELAX JAP



heheheh..korang tgok tikus nie pon nak berblogging...



emmm....senangnya...

heheh ,,sory i was hidden shortly.I have got a few reports to finish within this week. I stop and take a nap hehe with sharing funny pictures.

HAI SALAM SATU MALAYSIA.....

HI...VERY GOOD MORNING ...satu malaysia yer...ehhehe..aku masih di masjid utm niee...baru lepas charge my lovely mac book pro...emm apa aku nak crita yek?pepagi nie aku nak komen tentang world cup yang mana brasil telah pon dikalahkan oleh belanda...exactly from my assumption is became true.Brasil tak macam last time players...dah memang patut ditundukkan oleh pemain belanda..but this is not my favourite team!!! the faourite team of mine hehe certainly ARGENTINA....look the statistics,argentina won all the nine games this year
Here, on the eve of what promises to be a monumental quarter-final against Germany, Maradona was continuing to inspire.
‘This time we will not need the Hand of God because wkaakakakak...

tidak di nafikan which is if NO BRASIL IN THE WORLD CUP, NO CHALLENGING OCCURRED, seems brasil is the completion teams during the world cup tournament, NO SAMBA TO FINAL...

Laungan Azan kedengaran...

ALLAH MAHA BESAR, ALLAH MAHA BESAR......terhenti lamunan maya aku selama 4 jam...kedengaran azan berkumandang...semua penghuni penghuni malam,musafir musafir tersentak...hehehehe bangun lah bangun semua jemaah subuh...

Keistimewaannya bila kami berehat di masjid UTM nieee..ramai laaa makmum yang dapat join.Alhamdulillah....lepas solat subuh apa lagi berblogging ler balik aku...tapi sekejap jer...singgah subuh kata orang....nie sambung balik tidor nie syok maaa...rintikan hujan kedengaran dibumbung..membuat kan suasana sayu bertambah sayu......ZzzZzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZ

Dah sampai pon diLCCT

Hai..I'm landed about at 10 o'clock something,wah naik lenguh aku duk seat sempit..tapi apakan daya cempedak jadi nangka..eh melalut lak aku ni..exactly now I'm in the bus from LCCT to KLSENTRAL...if u want to know,I've got 3 transportation to use to reach the destiny.there are airplane(borneo called belon),then took the bus and the last one cab semua public transport aku sapu...nab baik malam..kalau siang complete tambah LRT..TULAH KEMBARA PERANTAU....emm tgh dalam taxi ni MAHAI SIKIT LAA.fuh kl sentral to utm tambang midnight..kalau nak tgok as per attached below :


DATE 3.07.2010 TIME:1200AM
FROM KLCENTRAL TO: UTM SEMARAK

MIDNIGHT SURCHARGE IF APPLICABLE : RM17.50

FARE : RM15.00
TOTAL: RM22.50

*KALAI AKU NAIK LRT TAK SAMPAI 5HINGGIT HEHEHEH...




Masa di kl nie slightly rain came down..emm jammed road to dataran merdeka due to ramai tgok giant screen agaknya ...angkara world cup laa ni..brasil vs holland..berapa score ek....hehehe sorylah aku pon pening dok menaip dlm cab ni...dah nak sampai dah,perjalanan aku ambil masa half an hour.emm oklah pandai uncle nie cilok elak jam...


EMM SAMPAI DAH....

Kuala Lumpur tonight..kau tunggu K.L

Emmm malam nie aku ke KUALA LUMPUR....perjuangan yang belum selesai..sikit lagi sikit lagi...nak habis dah.Itulah pengorbanan,pengorbanan yang memerlukan usaha,kesabaran dan kegigihan yang perlu ada pada insan yang mahu kejayaan.ALLAH maha pemurah,penyayang, pemberi rezeki kepada umatnya.Selagi ada hayat di situlah akan kukerah walaupun perit....penat....sakit...
dugaan yang harus ku tempuh,semua itu ujian yang aku perlu lalui setiap perjalanan hidup ku.

Apa lagi kalau tak AIR ASIA..you're the one in my life..tanpamu aku takkan berulang alik terlalu kerap..dah macam bus kat semennjung dah aku buat AIR ASIA..wang!pitih!duit!money! kering dah aku...INSYAALLAH Aku perlukan kesabaran dan pengorbanan..tak lupa juga pengorbanan anak dan isteriku...sekejap ye nak wat preparation...nanti lupa pulak apa yg perlu dibawa...baju,towel,buku,calculator,pen,slip exams,emm apa lagi ek..tolong ingat kan aku...oh my lovely "mac book pro" tak leh tinggal....alamak kejap yer...nak solat and mandi dulu....hehehe aku ke sana kita sambung k....adios...

Thursday

Nuffnang in my blogs...

WAH kemaih kemaih....baru lah syok tgok..hehehe nampak takkat sebelah tu ade iklan by NUFFNANG....rajin2 lah klik yer...kalau dah termasuk blog aku tu plss force ur mouse to clik at "NUFFNANG".hAAAAHAHA PAKSA NI PAKSA...tak kira lah ATOK2 ke,makcik2 ke..pakteh ke,paklang ke berani berani kanlah clik on nuffnang..

RAHSIA Nufnang yang aku nak share....
Actually Nuffnang” is a word in Jafaikan. It means “Real Good/Cool!” Jafaikan is a new multicultural dialect that is spreading amongst young Londoners, whether their parents are of Bengali, West Indian, Arab, Brazilian or London Stock…

Above statements was taken from Nuffnang website. I do not know what is Jafaikan actually. Anyway, for short, Nuffnang provide you the chance to earn money from your blog.
I joined nuffnang at end of julai which is assisted by cottage story.Im hopping that this Nuffnang can earn money but slow slow...we learn and try to follow the successfull bloggers...this is embark on learning.

Serian waiting for me..then to Bintulu...


Asalamualaikum kengkawan..sory i was not blogging approximately a few days.Busy...emm busy sikit jer..emm buat2 busy..heheh.So How to start?Nak tau next week aku nak ke serian....haa apa? nak tau?sibuk jer...hehhe saja ada keje sikit perlu diselesaikan..dah several months aku tak travelling out of kuching emmm kali ni turn aku ke serian.Tak sabar rasanya apa yg ade kat sana?Serian tu camne ek?Apa? cam SINGAPORE?hehehe takdelah cam KG JER...bukan nye bandar besar pon...if im not mistaken that is way to go to sibu...kot nya lah...takpe nanti aku confirmkan ngan member aku...heheh.

when im reached there,i wont forget to tell and story about the serian.Tunggu...
Emmm ada lagi belum habis...after ke serian next week nye pulak aku akan ke Bintulu...hahhaa...dah start,dah start travelling dah...dah nak padam rekod dah...heheheh.
ok kawan kawan...there are a bit info about Serian..Serian is a town, and the capital of the Serian District (2,039.9 square kilometers) in Samarahan Division, Sarawak, east Malaysia. It is located about 40 miles (65 km) from Kuching.

The town is very famous for its durians, which are popularly believed to be the best in Sarawak. This has prompted the Serian District Council to erect a giant monument to this "king of fruits" right in the middle of the market square. However, other monuments such as the tiger and the buffalo statues seem out of place as there are no tigers or buffalos in this district. The town is very well connected to its rich hinterland both by road and by water and thus one can find all sorts of jungle produce available in the jungle produce market but lately, most of these produce were brought in from Kalimantan, Indonesia as the price are cheaper.

The district population (year 2000 census) was 84,800. About 65% of the population are Bidayuh. The other main ethnic groups are Iban, Chinese, and Malay.
wah rasanya dah musim durian di semenanjong....

Popular Posts