Geng Kembara Perantau

Thursday

Migrain aku dibuatnya..


Yesterday and Today..Migrain aku dibuatnya....sampaikan terleka untuk sepanjang hari bekerja. Bukan apa banyak benda berlaku pada hujung tahun ni, macam macam nak dibuat mentang mentang bajet ada..terlebih2..semua nak perabih...kata takda duit. Tapi hujung tahun ke sana ke mari...pelik betul. Kadang kadang kelakar juga. Sampaikan auditor bersambung sambung. Tapi bila kita dapat selesaikan kerja kerja tu rasa puas hati biarpun rasa beban, bila beban itu dihasilkan dengan keikhlasan kepuasan pasti ada. Peluh tak menitik pun, baju tak kotor pon, nak kata letih bukan berlari pun, tapi otak berjalan..sebab 2,3 & 4 kerja perlu diselesaikan dengan segera. Dugaan....hehhehe. OK kita lupakan pasal kerja aku tu.

InsyaAllah kalau tiada aral melintang , berubahlah segalanya, cara kerja, proses kerja dan tempat kerja.....heheheh. Emmm paham tak. :)...pandai pandai lah yek fikir, nanti bila terang sangat kantoi lak budak opis aku baca....harap takde kot. Ini namanya pengorbanan. Teringat sahabat baikku arwah Nasir berkata, bila nak balik lan? entahlah aku kata..tapi tengah mencari jalan....heheh. Jalannya kena usaha dan terus berusaha...rasanya macam hampir hampir...benda tu akan berlaku tapi biarlah ia berlaku dulu baru aku cite....

Esok nak keje, mata ngantuk lah pulak, tapikan waktu ni dah lewat di sini....sunyi gila. Tak macam di Malaya. Adus esok Meeting lah pulak, benda yg aku kurang suka...heheh.tapi redha jelah....

Saturday

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA....

PIC raya aidilfitri ....

Salam dan Selamat Hari Raya Korban untuk semua umat islam diseluruh pelusuk dunia, di celah celah dunia, tak kira yang bekerja dan yang cuti sakan untuk menyambut raya korban ini. Sehubungan dengan itu diharap semua berada dalam keadaan sihat sejahtera.

Aku di sini tak balik raya, hanya beraya di Kuching, Sarawak..masuk tahun ni dah 3 kali raya aku beraya aidiladha di perantauan hehe.No hal lah..setakat raya haji ...cuti pun tak banyak. So inilah dinamakan korban. Sesuai dengan nama pengorbanan sebagai seorang penghijrah. Sesiapa yang senasib dengan aku anggap lah ini satu pengorbanan sempena hari raya aidiladha. Insyaallah satu pengorbana baru yang aku akan lalui......tungguuuuuu.

Sunday

Kursus di Ulu Langat

Sambil kursus, sambil tenangkan jiwa...hilang stress kerja bila dapat berkursus di tempat camni...dalam hutan lah,mana taknya dikelilingi pohonan hijau dan pokok pokok durian yang dah habis musim huwaaaa...ruginya. Saja nak habaq kat korang yang aku pi kursus di resort. Sekali sekala syok juga jumpa member member lama dan jumpa member office sendiri hehehe. Aku post gambar kenangan buat mereka yang terlibat, semua nie aktiviti pada bulan lepas....hhuhuu.....layan zassssssss


Wah macam tinggal di asrama dulu dulu jer...huhuu

Emm Officemates

Jom berweekend ke Semenggoh "WILDLIFE"


Nak masuk just RM3 per head.

Wah pagi pagi dah hujan, tot tot tot, kedengaran sms dari ridzuan (officemate aku). Kami plan nak ke Semenggoh. Sms nya berbunyi, nak pi macam mana hujan ni. Emm ye tak ye jugak tapi plan lepas lunch. Harap harap berhentilah hujan. Dalam jam 9 lebih hujan dah pon dah mula berhenti...nampak cuaca makin ok. Matahari mula menyinar tetapi ada sikit mendung. Insyaallah ok kot cuaca. Kalau tak tak boleh lah pegi ke Semenggong Wildlife.

Sebenarnya tempat ni adalah tempat Orang Utan datang untuk makan. Haiwan ini akan turun pada 2 kali sehari, iaitu jam 9 pagi dan waktu petang jam 3ptg. So plan aku nak ke sana lepas lunch. Sebabnya Orang Utan tu akan keluar mencari makanan jam 3 ptg setiap hari.




Short briefing dilakukan kepada semua pelawat/pelancong. Ini kerana ada pantang larang bila hendak menjenguk Orang Utan nie....Perkara yang dititik berat adalah :

1. Dont bring the food & beverage because it can attract the Orang Utans to go near with us.

2. Dont take the pictures with flash/ or switch on the flash on camera. It also can make them angry and will bite us.

3. Must be quiet, if somebody bring the baby, pls don't let them crying. It may dangerous. The Hot mama( Mom's Orang Utan) will be angry and be directly rushing go to the babies.

4. And dont be running and horseplay nearby, it will interrupt them to get the feeds.

tengok macam macam pantang larang, rasa nak keluar balik lak dari tempat tu hahahahaha. takuuuttttt huhhuhu




Ini adalah gambar mangsa gigitan Orang Utan yang disebabkan kelalaian semasa melihat Orang Utan itu, tidak mematuhi arahan di atas boleh mengakibatkan haiwan haiwan ini marah kerana menganggu di kawasan mereka.



Laluan untuk melihat Orang utan keluar mencari makanan.




Aktiviti mengopek /memecah buah kelapa.



Bergayut dah die...
Emmm ....dah dah. jom balik, panas sangat..yang keluar hanya 6 ekor dari dalam hutan. Bila tanya penjaga di sana, itu pon nasib ada yang tunggu tak keluar keluar, ini kerana sekarang musim buah jadi Orang Utan nie dah kenyang ler.....





Nak balik dah...

Saturday

DIAM!!!!!!


Aku terasa nak diam tapi sikit sikit berbunyi juga dalam blog nie..heheeh diam lama lama pun ada makna...hahahah. Kalau duk diam jer, tak terusik blog aku, berabuk dan berdebu, biar berbunyi sikit sikit asal ada ilmu yang dikongsi.


Untungnya kalau diam, diam merupakan satu perbuatan yang dikira untung. Perilaku yang sangat baik sekiranya berada di dalam masjid, Especially bila solat Jumaat tengah berkuthbah, diam adalah perkara mewajibkan. Mendengar perkara yang memuhasabahkan diri, jangan kita berbuat bising di mana habis semua kelemahan diri diketahui orang. Lebih baik berdiam diri, diam diam berisi, jangan asyik dok bising but nothing. Diam sambil berfikir, berbunyi apabila perkara penting dan memerlukan sesuatu penyelesaian yang memudahkan dan mengkritik kebaikan.

Namun perlu diingat tidak salah jika bercakap tentang ilmu dan mendengar kuliah, yang menjadi kontroversinya apabila bercakap tentang dunia, gosip, membuat ketupat, gelak tawa yang tidak bermotif, itu semua melalikan dan menghodohkan jiwa.

Ada sebuah hadis Nabi S.A.W, menyebut pada akhir zaman kelak, akan ada yang duduk di masjid dalam beberapa kumpulan, imam mereka adalah dunia.Oleh itu jangan ada yang duduk bersama mereka kerana Allah tidak memiliki kepentingan kepada mereka.

-SAKIT LUTUT-

KNEE INJURIES-ACL( ANTERIOR CRUCIATE LIGAMENT) TEAR






Semalam, aku bermain bola bersama dengan officemate. Diorang buat perlawanan Senior vs Junior. Sepatutnya aku dah memang tak boleh main disebabkan ACL pada lutut. Terasa nak main dan actually dah 2 kali lutut aku meletop, krapp. Adus masa kena tak dapat nak dibayangkan, tapi tak serik...kemahuan memang tinggi, tetapi terbatas dengan ACL pada lutut. Yelah rasanya baru 6 tahun aku tak bergerak secara aktif main bola padang.Bila main dan tak fit pada tahun lepas..emmm tu yang parah lutut tu...dengan stamina dan skills dah hilang. Turun padang terus main amik ko....itulah padahnya. So nak diceritakan semalam aku tengah main dah separuh masa pon....sambil berlari nak mengejar bola krapppp..macam korang kunyah keropok keping bunyinya. Adoi..kena lagi dalam hati aku terdetik, tapi ni lebih kuat daripada biasa. Emmm terpelecok lah aku dan terguling kat padang. Aku dibawa keluar dipapah oleh kengkawan. Huhuh..masih boleh jalan....no worries.

Aku rasa ramai yang kurang pengetahuan tentang ACL pada lutut. Normally kecederaan lutut boleh berlaku apabila

1- Terpelecok secara tiba tiba sewaktu bermain bola, keadaan ini berlaku semasa berlari dengan pantas dan menukar arah dengan tiba tiba.

2- Semasa berlari terpijak tanah yang uneven( tak stabil)

3-Memusingkan badan tetapi kaki masih tetap ke tanah.

4-Jatuh dengan kekok, situasi ini terjadi semasa sedang melompat atau membuat tandukan/menendang bola.

5-Dan di kasari pihak lawan.

Kelima lima kejadian ini berlaku apabila lutut akan berbunyi krappppp dan terpelecok ke tanah dan pemain akan rasa kesakitan. Jika berlaku sedemikian 99% pemain mengalami ACL pada lutut /ligamen ACL telah putus dan cedera. Akibat dari kecederaan itu pemain akan mengalami bengkak selama beberapa minggu dan akan kembali pulih. Akan tetapi kejadian sama kaan berulang sentiasa semasa bermain. Walaupun kecederaan telah lama sembuh dan tidak bermain beberapa tahun. Semasa pemain hendak dribble atau memijak tanah yang tidak rata kejadian pasti akan berulang. Bila ia berlaku untuk kali kedua, sakit tidak seperti kali pertama dan hanya akan baik dqalam 2-3 hari sahaja. Perkara yang sama akan berulang setiap kali bermain. Ada sesetengah akan bermain lagi dan ada yang tidak akan bermain untuk selama lamanya.

Untuk pengetahuan semua, Jika ke klinik / hospital kecederaan ini tidak boleh dikesan melalui x-ray, Ia nya boleh dikesan melaui MRI SCAN. Jika pemeriksaan di klinik hanya membuat Xray pastinya tiada kesan diperolehi dan DR akan memberi ubat tahan sakit je ler...huhuhu. Perlu diingat sekiranya terpelecok terlalu kerap kesakitan akan menjadi kronik. Bila nak buat sesuatu sepert solat adus sakit sampai tak boleh bengkok. Kasihan kan? Bila umur masih awal 30-an. kemahuan ingin bermain masih tinggi tetapi lutut tidak mengizinkan.

Rawatan perlu dibuat sebelum menjadi kronik, biarpun lama tidak bermain masalah akan timbul apabila umur lewat 50an, dimana pesakit tidak boleh berjalan dan duduk dengan betul



Rawatan pembedahan.
· Ligamen ACL diganti dengan serat tendon patella yang dimasukkan dan dipasangkan kedalam sendi.
· Pembedahan ini diikuti oleh program rehabilitasi bagi menguatkan dan mengembalikan pergerakkan sendi lutut ke keadaan asal.

Rawatan pembedahan gantian ligamen ACL dilakukan dengan menggunakan bantuan teknik artroskopik, iaitu menggunakan kamera kecil serta peralatan canggih yang dimasukkan ke dalam lutut sewaktu pembedahan dilakukan. Teknik ini mengecilkan lubang atau hirisan yang perlu dilakukan dengan pembedahan konvensional atau terdahulu. Menyebabkan masa pemulihan serta sakit dari luka pembedahan berkurangan.

Antara pemain bolasepak profesional yang telah kecederaan ACL mereka dan kembali aktif pada peringkat antarabangsa adalah:
· Ruud Van Nistlerooy
· Roy Keane
· Paul Gascoigne
· Alan Shearer
· Del Piero
· Gustavo Poyet
· Ruud Gullitt

So kesimpulannya....pada mereka yang di luar sana mengalami kecederaan lutut serius, cepat cepat dapatkan rawatan, tapi yang empunya blog pun masih takooot nak pi hospital....heheheheh. kalau tak 3-4 bulan le duk umah MC.

Sunday

I'm back

Salam sahabat bloggers dan pembaca budiman, lama tak menjenguk blog sendiri...bila open blog wah nampak ada sarang tikus la pulak heheheh. berdebu. nak kena housekeeping ni. Seperti biasa aku busy dengan auditing, inspection, courses ...yelah bila dah stay pun jauh dengan korang yg di West. Fly sana, fly sini menjadi lumrah. Hidup penuh dengan travelling. Seperti korang tahu transportation di sini nak lebih cepat tentu sekali MAS atau AirAsia.

Aku nak share sejak aku senyap untuk for a while. Ke sana ke situ , Selangor-Johor, Bintulu- Miri.Penat tidak lah..cuma bila dah dapat rehat, wah sangat best. nak nak bila dapat ZZZzzZZZZzzZ di tambah dengan berdengkur..oppss heheh. Bawah tu gambar ketika turnaound di SHELL Bintulu. Sempatlah aku snap dua tiga gambar untuk kenangan heheh.



Waktu ni exercise, estimated 15 min kena escape dan terus ke mustring zone. Aku kat luar dah tau heheheh.

Sempat lagi bergambar heheh

Berdiskusi

So ini mukaddimah, buat penyeri untuk penceritaan seterusnya. Maklumlah dah lama tak bercherita...bagi panaskan badan dulu.....huhuhuhu.

Thursday

-DAH BELI BAJU RAYA KE?KUIH RAYA CAMNA?


As usual, bila nak celebrate hari raya ni macam macam preparation nak dibuat. Kalau boleh semua nak diganti..heheh. Jom jom kita survey, apa yang nak dibeli hari raya yang menjelang tiba.

For government servant, certainly tersenyum sampai ke telinga, sampai nampak semua gigi...hahah. Bonus nak masuk lah katakan!!! syoklah korang yek. Maybe 15hb ogos ni bersamaan dengan isnin ni ler bonus korang masyukkkk. Camne? dah plan ke nak belanja tahap mana? nak habiskan kat shooping mall mana? Midvalley?sogo?jalan TAR yang manusia bernama wanita yang suka sangat ke sana. ...biasalah pakaian perempuan banyak kat sana tu, KLCC? emm tapi aku rasa ramai yang akan ambil cuti semata2 nak menghabiskan bonus masing masing heheheh. Gaji tak jejaskan?Ingat nanti belanja belanja jugak, jangan melopong selepas habis raya. (termasuklah aku) hehehe. Berapa pasang nak beli baju? untuk anak-anak dah tentu lebih dari 2 pasang, itu tak masuk yang dah buat baju melayu dan kurung. emmm accessories lagi seperti songkok, sampin kena beli tu. Baik beli awal awal, nanti yang tak bestnya size takde, yelah mana taknya last minutes baru nak beli....tak terhabis duit pulak hahahah.

Itu bab beli baju raya, kuih raya apa cerita? dah mula buat...emmm bila kenangkan balik zaman aku remaja dulu, kebanyakkan kuih raya ni dibuat sendiri..baru la feel nak raya tuuuu. Kuih raya favourite aku adalah batang buruk.. emmm bestkan. Banyak kuih lagi yang best best tapi aku tak teringat nama. Bab kuih ni sekarang semua main tunjuk dahhhh...masing masing dah malas nak buat sendiri, seni tu dah hilang makin lama makin kurang. Kalau korang tengok kat mana2 dah ada orang menjual kuih raya, dalam fb, blog emm main order je. Sedap tak sedap lain cerita janji kuih raya banyak. Emmm bekas kuih raya dah beli ke? ada setengah orang setiap kali raya ada bekas kuih raya baru, termasuk aku lah kotnya. Yelah kalau tak beli baru macam tak sah, sebab raya semua kena baru tau, contohnya macam baju melayu dewasa, baru baru lagi baju aku dalam almari tu...padahal boleh pakai apa...bila tahun baru wajib dah jadi kebiasaan kena beli baru. Semua nak barukan?

Eh ada juga yang dah tukar kereta baru sebabkan rayalah. Apa korang ingat takda ke?ada.....berlumba lumba , orang sebelah tukar kereta, emmm yang sebelahni pon nak juga lawan mana boleh tahan...hahahahah. Balik ke kampung baru best selesa dengan kereta raya....bak kata, kalau jam pun no hal lah.

Ops teringat pulak ZAKAT, beli beli jugak, kewajiban perlu diutamakan, tu dapat duit nuff banyak2 leh la keluar bayar zakat. Untuk pengetahuan korang today aku nak ke KL.. tujuannya untuk menghabiskan duit laaa...ish ish ish, membazirnya!!!tapi dah beli tiket nak wat camna...hari ni aku derma kat firefly untuk ke KL.

Friday

Semut

Pinjam gambar ni yer pakcik google.
Asslamualaikum, pepagi dah buat naik angin, nak tahu kenapa?emmm tengok tajuk sure korang dah tau....Semut yang dahagakan air suam dan air masak yang dah dimasak dalam kettle diterjun beramai ramai untuk berenang dan mati kelemasan Adus encik semut!!!!! Bukan apa dah geram sangat aku ceritalah dalam post entry pagi sabtu ni...For ur info, semut dalam rumah aku nie dah kebulur agaknya....pantang makanan diletak atas meja dia singgah, masalah singgah tu bukannya aku letak lama sangat, biarkan selama 10min...emmm adelah yang kepala seekor datang mengajak berekor ekor lah pengikutnya. Itu aku cerita makanan yang tidak ditutup, dah ditutup dengan tudung salji pon die belasahnya. Bekas makanan yang ditutup kemas pun ditunggu kat tepi...aduyai,...Tapikan sebelum ni takde pun. sejak 3-4 bulan ni jer. Emmm nanti kau semut, aku akan bawakan makanan beracun yang sampai 7 keturunan sampai menyesal taknak dah makan gula.Heheheh,kejam ke aku?huhuhuu

Aku membebel dalam ni pasal semut bukan apa pun, masalah yang dihadapi adalah makanan yang dah disinggah semut terpaksa dibazirkan dengan membuang begitu saja. kalau seekor dua ok lagi...ini dah berkampung tu yang bikin panas........

Bila aku asyik bercerita tentang semut, terfikir sejenak bagaimana seekor semut yang kecil boleh membawa barang yang lebih berat dari badannya sendiri. Lihatlah ciptaan ALLAH, walau sekecil serangga tetapi masing masing ada keajaibannya. Itulah namanya kecil kecil cili padi dan sebenarnya menunjukkan kehebatan Allah dalam penciptaannya yang amat tinggi.

Wednesday

"Welcome to a celebration of Ramadhan" 1432H

Sabda Rasulullah SAW di dalam sebuah hadith: “Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan yang diberkati, maka Allah SWT memfardhukan ke atas kamu berpuasa pada bulan tersebut, bulan yang dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup semua pintu neraka, syaitan-syaitan dibelenggu. Serta di dalamnya terdapat satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Barangsiapa yang terhalang daripada kebaikan malam itu maka terhalanglah ia daripada segala kebaikan.”






Pejam celik, pejam celik dah hampir 2 tahun aku di Perantauan. Dah nak masuk tahun kedua berpuasa di sini, rasanya macam biasa juga di sini...nak kata menarik mungkin darisegi pemakanan yang berbeza di sini. Apa yang kita nak ada mungkin sukar di sini. Makan tu selingan jer, yang penting ibadah menunaikan puasa, dan cara bagaimana kita nak dapat pahala yang berlipat ganda di bulan RAMADHAN ini. So semua umat islam dah bersedia untuk menunaikan kwajiban kita yang satu ni. Harapan aku semoga kita peroleh kemenangan menjadikan satu malam yang terbaik dari seribu bulan yang ada iaitu malam lailatulqadar terutamanya.
i
Dalam pada itu juga hikmah yang ada pada hari hari dalam ramadhan juga perlu direbut. Insyaallah ALLAH akan membantu dan mempermudahkan setiap yang berlaku,marilah kita sama sama berusaha menunaikannya dengan penuh amalan kebaikan sepanjang bulan RAMADHAN...ASSALAMUALAIKUM...

Saturday

Friday

Alkisah hari Jumaat.

Interview via skype

Bikin panas, hheehe bukan apa berpeluh aku menunggu nak di temuduga. Dengan bertali leher, kipas letak agak jauh dengan lappy aku. Takut bila pakai skype interview, mungkin menganggu pendengaran diorang..huhuhhu, 30min aku tunggu bersiap sedia, tup tup2 terima panggilan, azlan dah ready ke?Tak dapat teruskan interviewlah di sebabkan the hiring Manager nak interview tu last minit ada meeting....huk huk huk...buat buat senyum..alah kalau senyum sinis pun bukan diorang tahu.heheh, Takpelah kalau dah rezeki tak kemana. :).... so we rearrange next week ler jawabnya.

Rasanya dah full aku buat preparations nak interview tadi. now aku dah lepaskan balik haha kalau tidak saturated otak dibuatnya. Terima kasih pada member blogger sebab say gud luck. Kita postpone utk next week yek...

Kongsi pagi sabtu...


Bangun solat subuh, lelap sekejap jer..emm rasanya dah cukup tidur.Tak boleh nak dipaksa, terus bangun dapatkan my lovely lappy mac book pro. Menjenguk preparation yang aku pointkan untuk berhadapan dengan temuduga Isnin nie. Mencari buku buku yang berkaitan untuk buat research semasa interview. Cari input input dan feed feed yang perlu untuk semua yang berkaitan. Pengalaman mengajar erti kesemuanya. Persoalan yang biasa aku dapat semasa interview perlu dikemaskan lagi. Usaha tu penting bukan, dapat tak dapat lain kira, at least ilmu ditambah. Hampir sejam lebih, emm baru teringat seperti biasa, everysaturday aku akan beli thestar. Alah macam korang juga..buka iklan keje kosong ler. apa lagi...nnati aku postkan yer..apa yg boleh dikongsi. Harap harap ada yang menarik. Aku rasa setahun lebih di sini ada 2-3 kali je aku miss beli thestar untuk hari sabtu. Bila nakkan sesuatu perlu ada daya usaha yang pelik. Itu barulah thrill, tapikan kengkawan aku dapat rasakan yang cabaran bila kita perlukan sesuatu. Dia takkan datang bergolek, macam bola juga. kalau tiada daya tolakan, tendangan..bola itu takkan bergerak. Tapi di mana dan ke mana arah bola yang ditendang perlu ada sasaran. Jangan main tendang jer. Kadang kadang sasaran banyak tapi cuba cari yang terbaik. Bukan senang sebenarnya, bila ada yang terbaik bukan kita sorang je perlukan. Ramai yang menghendakinya...itu namanya rezeki. Bila kita fikir positif, tension takkan berlaku, kepuasan sebenarnya kita nak. Ada kepuasan adalah hikmahnya. Hehehe..berfalsafah lak aku pepagi nie. Oklah aku nak mandi breakfast dan cari thestar. sambung lagi daaaa...

Monday

Something happens again and again.............


Once again, bukan senang nak join company besar2 nie, lebih lebih lagi aku nie memilih untuk join mereka dan masih tidak terpilih heheh...maksudnya takde rezeki lagi le tu..heheh. Susah memang susah, but this is the opportunity that i have to do very well. Untuk yang sekali lagi Allah memberi peluang untuk aku memberi peluang kepada diri aku sendiri. Jawapannya semua adalah aku, if im doing better, it will be mine. If im not, it will be yours. Ini peluang yang harus aku hadapi, Begini ceritanya, Exactly..i was submitted my CV thru my friend. Then the company that i was applied was called me and asked me to change the position applied due to the hiring manager wants me to change the HSE Executive to HSE Engineer. I'm shocked that time because of vacancy is executive no vacant for engineer base on the advertisement. They want to gauge me as a engineer owing to be checked my C.V. Well, satu lagi harapan aku, Alhamdulillah....i have got several experience at past. So the things make me lesson learn which is the preparation, the answering, the professional to be, I'm looking forward and always look better prospects to grow up my current position. For your info, i must be facing with 2 style interviews which is as usual similiar as Petronas structured Interview. Actually MISC was offered me that position. MISC offshore bussiness. I'm applied for HSE CORPORATE but It was offered me to join MISC offshore bussiness. Emm if i'm successful ler...If im not be hiring by them, Redha je ler....Hopefully who are readers and my fren bloggers are praying for my successfully.....I WILL DO MY BEST FOR THE SECOND CHANCES and the third chances are waiting for me as well.Insyallah....I have to be facing on Technical Interview first, then if pass i will be facing another steps.

Thursday

Miri for a day...

sedikit gambar...tak boleh banyak banyak heheh

Pagi pagi dah bangun emm jam 5pagi, hehe dah mandi settle kelengkapan semua, menunggu azan subuh, di sini awal..so dah selesai kewajiban sebagai Khalifah Allah. Start kereta warming up a few minutes, then terus ke Kuching International Airport. Rupanya dah banyak juga kereta yek...ingatkan kereta aku jer...Flite will departure at 720pagi, so as usual aku must be there to check in awal sikit ler...adus sambil check in perut berbunyi uit nanti dalam flite hanya makan kacang dan juice oren..huhu. nak blasah McD emm busannya...biarlah. Kat Miri nanti baru makan...emm sambil menunggu kawan kawan..sembang dulu ...emm semua dah cukup so jom pi boarding...Ari ni sib baik bukan Mas Wing, Boeing..so leh claim Enrich. Emm sapa sapa yang biasa travelling make sure register for Enrich member. Bukan apa dah cukup point leh redeem ticket free...emm bukan senang bro...mahal ticket sekarang...hahahah. Perjalanan spend an hour. Biasalah kacang dijadikan breakfast wah ini mat salleh pon tak mkn kacang pepagi ni....kunyah jelah ...Cuaca sangat ok pagi nie..tapi kabus tebal...sambil mkn kacang sambil membaca buku..biasalah rutin aku membaca...biar sampai busan tengok gambar pon jadilah heheheh.

Hah dah sampai...perjalanan 1jam sekejap jer...cross sibu dan bintulu then sampai.....tengok kat bawah tu memang banyak ler sungai sungai . Sarawak biasalah banyak sangat sungainya, emm dah tentu Buaya pun banyak...tapi nak cite kat korang, Aku tingal di Sarawak baru tahu yang di sini tiada Harimau dan Gajah..emm percaya tak...betul ke tak ek???Aku tanya org sini pun dia kata takde....dasat kan....Hutan punyalah besau tapi binatang liar tu takde.....hahahah termenung juga bila diorang bagitau last time.

Hah perjalanan sampai, today hari untukMiri Crude Oil Terminal ( MCOT ) diaudit...amik ko hahaha....adus pagi pagi makan laksa sarawak beb.....tapi tak sodap lah....boleh la alas perut. Alhamdulillah erkkk.

Friday

Musim cuti sekolah tak ke mana ke????

Di suria KLCC
Wah ..bab posing bagi je kat diorang
Anak aku dan anak saudaraku
Gambar ni, semasa di KLIA, emm trolley jadi penumpang pulak....hehe

Saja buka cerita school holiday, emm korang tak ke mana ke? yelah bawa anak anak berjalan jalan...bershopping sakan pun boleh jugak hahaha...eh Bulan puasa nak dekat tau...haa sapa yang belum tempah baju raya, cepat cepat laaaaa...nanti takde siapa yang nak jahit. Plan awal awal, senang taklah last minutes baru terhegeh hegeh.

Aku pun baru balik dari KL. Di sana dalam 4 hari jer...hantar mertua ke umrah, dan balance yang ada layan ke KL ler...tak plan gempak gempak pun, cuma cari kain nak raya jer..then makan makan tempat yang aku suka. Biasalah dah lumrah makcik makcik ni nak beli dan cari kain confirm kat Jln TAR,emmm takde lain dah...so aku tak lepas peluang le makan di Restoran INSAF, best bro nasi briyaninya...aku kalau lalu kat situ sure kena beli..apa ketagihnya aku, hehe..takdelah..ala korang faham fahamlah di Sarawak ni nak cari kedai kedai Mamak yang macam di Semenanjung manalah nak dapat. Eh korang tak penah try ke? kalau sesiapa belum try haa pergilah Betul2 opposite kedai buku jln TAR tu.. dan selang sebelah jer dengan kedai kain GULATIS...Hampir berejam juga aku dan family habiskan masa di kawasan tu...last last beli di HARRISON jer..dah 3 tahun memang beli di Kedai kain tu jer...dah kat situ jer yang berkenan.....

Setelah settle apa yang nak dibeli dah dibeli dan dihajati..terus ke KLCC emm diorang plan nak ke Aquaria bawa anak anak, biasalah dah 2-3 family ikutkan jer. Kalau aku tak silap 3 tahun lepas aku pergi....dan bila sampai takde yang berbeza masih sama konsepnya, yang failednya, escalator untuk lihat hidupan laut tu malfunction. Emm membazir lak rasanya, mahal dude masuk tapi takde yang aku tengok berbaloi....maybe tempatnya yang Grand " Area KLCC".

Eh dah nak jam 6, Solat belum ditunaikan lagi, mujurlah ada surau sangat strategik dan berhampiran di AQUARIA tu...Jamak Takhir lah aku, hari kedua boleh lagikan?hehe...Islam memudahkan jadi kita ambillah ia sebagai kesempurnaan kita menunaikannya. Emm setelah selesai, aku dan family masuk ke Shopping Area di KLCC...kaki rasa dah ponek nie. 2jam spent masa kat dalam tu, adalah 2-3 barang dah dibeli...so dah golap dan operasi mencari makanan pula, hai macam jalan jalan cari makan pulak.Mlm ni kata mereka nak beli tapau di kedai Singgang..Wah dah dekat 4 tahun di KL, tak pernah aku jejak kawasan warong yang kebanyakkanya jual singgang. Kalau tak silap aku kawasan Kg baru. Emm make it short, bila sampai di rumah..memang beshhhh, sehingga menjilat jari. Masa mula mula nak beli, aku kata alah singgang jer...emm macam biasa jer, tapi nampak macam biasa...sedapnya entah korang try lah sendiri baru tau.


Ingat mati bukan takut mati


Dah beberapa bulan sahabatku meninggalkan dunia ini, semoga semuanya mendapat ketenangan dan NUR di sana. Susah aku nak lupakan, beliau adalah sahabat terbaik untukku dan yang terbaik itulah yang telah meninggalkan kita.....yang tinggal hanya kita yang perlu berusaha berlari ke arah yang benar dengan matlamat yang bermanfaat.

Dalam Islam menganjurkan kita ingat mati, bukan takut mati. Orang yang ingat mati akan menyegerakan taubat, meningkatkan ibadah dan membuat perkara kebaikan. Sama ada ibadat sunat, umum atau pun asas. Tapi orang yang takut mati akan hilang semangat untuk hidup, malah hilang juga daya tenaga untuk berusaha...dan perlu dinngat ada lagi golongan yang kita tertinggal di mana kedua duanya mereka takut mati pun tidak ingat mati pun tidak...emm sebenarnya ada golongan yang lupa mati, yang mana mereka menangguhkan taubat, meremehkan solat dan jiwanya sentiasa kacau dan tidak tenteram.... Semuanya yang aku ceritakan adalah untuk diri aku sendiri dan juga teman teman di luar sana...tidak sekalipun untuk menyakitkan atau menyindir sesiapa...ingat-mengingati antara satu sama lain itu penting bukan? Anggaplah coretan ini untuk kebaikan bersama.....

Thursday

Chron's Disease







Pernah tak bloggers di luar sana mengalami Ulcer di dalam mulut (kalau bahasa pasarnya pecah pecah di mulutlah). kalau sikit siit dan jarang sangat berlaku mungkin takde hal, tapi yang macam aku nie sejak sekolah kerap sangat ada...aku pun naik pening pada mulanya. Benda ni dah lama berlaku, aku dah ke klinik berjumpa doktor dan katanya kurang air, bila cerita kerap sangat katanya salah satu sebab stress. Actually aku pun mengiyakan lah...dan sekarang dah malas nak pegi ke klinik, paling kuat bagi ubat droplet. Titik ke tempat yang pecah.

Dan aku dah terasa sampai ke dalam usus aku benda ni, dan yang terbaru aku something bila telan makanan di bahagian dada. Adus confirm ulcer tu dah ke dalam. Gelisah juga aku fikirkan....dan aku teringat member aku ada kejadian sama dengan aku......semua symtom sama...dia ni dah pergi ke pakar dan Dr telah trace yang dia mengalami " Crohn's disease". aku try search pada wikipedia. emm memang benar ulcer perut, ulcer usus, dan ulcer mulut. Benda nie ada sampai ke dubur. Sesiapa yang buang air besar berdarah juga ada mengalami symtom ini.


Definition
Crohn's disease is a form of inflammatory bowel disease (IBD). It usually affects the intestines, but may occur anywhere from the mouth to the end of the rectum (anus).

See also: Ulcerative colitis

Alternative Names
Inflammatory bowel disease - Crohn's disease; Regional enteritis; Ileitis; Granulomatous ileocolitis; IBD- Crohn's disease

Causes, incidence, and risk factors
While the exact cause of Crohn's disease is unknown, the condition is linked to a problem with the body's immune system response.

Normally, the immune system helps protect the body, but with Crohn's disease the immune system can't tell the difference between normal body tissue and foreign substances. The result is an overactive immune response that leads to chronic inflammation. This is called an autoimmune disorder.

People with Crohn's disease have ongoing (chronic) inflammation of the gastrointestinal tract. Crohn's disease may occur in any area of the digestive tract. There can be healthy patches of tissue between diseased areas. The ongoing inflammation causes the intestinal wall to become thick.

There are five different types of Crohn's disease:

•Ileocolitis is the most common form. It affects the lowest part of the small intestine (ileum) and the large intestine (colon).
•Ileitis affects the ileum.
•Gastroduodenal Crohn's disease causes inflammation in the stomach and first part of the small intestine, called the duodenum.
•Jejunoileitis causes spotty patches of inflammation in the top half of the small intestine (jejunum).
•Crohn's (granulomatous) colitis only affects the large intestine.
A person's genes and environmental factors seem to play a role in the development of Crohn's disease. The body may be overreacting to normal bacteria in the intestines.

The disease may occur at any age, but it usually occurs in people between ages 15 - 35. Risk factors include:

•Family history of Crohn's disease
•Jewish ancestry
•Smoking

Symptoms depend on what part of the gastrointestinal tract is affected. Symptoms range from mild to severe, and can come and go with periods of flare-ups.

The main symptoms of Crohn's disease are:

•Crampy abdominal (belly area) pain
•Fever
•Fatigue
•Loss of appetite
•Pain with passing stool (tenesmus)
•Persistent, watery diarrhea
•Unintentional weight loss
Other symptoms may include:

•Constipation
•Eye inflammation
•Fistulas (usually around the rectal area, may cause draining of pus, mucus, or stools)
•Joint pain
•Liver inflammation
•Mouth ulcers
•Rectal bleeding and bloody stools
•Skin rash
•Swollen gums
Signs and tests
A physical examination may reveal an abdominal mass or tenderness, skin rash, swollen joints, or mouth ulcers. Tests to diagnose Crohn's disease include:

•Barium enema
•Colonoscopy
•Computed tomography (CT scan) of the abdomen
•Endoscopy, including capsule endoscopy
•Magnetic resonance imaging (MRI) of the abdomen
•Sigmoidoscopy
•Enteroscopy
•Upper GI series
A stool culture may be done to rule out other possible causes of the symptoms.

This disease may also alter the results of the following tests:

•Albumin
•C-reactive protein
•Erythrocyte sedimentation rate
•Fecal fat
•Hemoglobin
•Liver function tests
•White blood cell count


Treatment
DIET AND NUTRITION

No specific diet has been shown to improve or worsen the bowel inflammation in Crohn's disease. However, eating a healthy amount of calories, vitamins, and protein is important to avoid malnutrition and weight loss. Specific food problems may vary from person to person.

Certain types of foods may worsen diarrhea and gas symptoms, especially during times of active disease. Suggestions for diet during periods when symptoms are present include:

•Eat small amounts of food throughout the day.
•Drink lots of water (frequent consumption of small amounts throughout the day).
•Avoid high-fiber foods (bran, beans, nuts, seeds, and popcorn).
•Avoid fatty greasy or fried foods and sauces (butter, margarine, and heavy cream).
•If your body does not digest dairy foods well, limit dairy products.
•Avoid or limit alcohol and caffeine consumption.
People who have a blockage of the intestines may need to avoid raw fruits and vegetables. Those who have difficulty digesting milk sugar (lactose) may need to avoid milk products.

Ask your doctor about extra vitamins and minerals you may need:

•Iron supplements (if you are anemic)
•Calcium and vitamin D supplements to help keep your bones strong
•Vitamin B-12 to prevent anemia
MEDICATIONS

Antidiarrheal drugs can help when you have very bad diarrhea. Loperamide (Imodium) can be bought without a prescription. Always talk to your doctor or nurse before using these drugs.

Medicines that may be prescribed include:

•Aminosalicylates (5-ASAs) are medicines that help control mild to moderate inflammation. Some forms of the drug are taken by mouth; others must be given rectally.
•Corticosteroids (prednisone and methylprednisolone) are used to treat moderate to severe Crohn's disease. They may be taken by mouth or inserted into the rectum.
•Immunomodulators such as azathioprine or 6-mercaptopurine quiet the immune system's reaction. They help reduce the need for corticosteroids and can help heal some fistulas.
•Antibiotics may be prescribed for abscesses or fistulas.
•Biologic therapy is used to treat patients with severe Crohn's disease that does not respond to any other types of medication. Medicines in this group include Infliximab (Remicade) and adalimumab (Humira), certolizumab (Cimzia), and natalizumab (Tysabri). They belong to a class of drugs called monoclonal antibodies, which help block an immune system chemical that promotes inflammation.





SURGERY

If medicines do not work, a type of surgery called bowel resection may be needed to remove a damaged or diseased part of the intestine or to drain an abscess. A procedure called anastomosis is done to connect the remaining two ends of the bowel.

Most patients with Crohn's disease will need bowel surgery at some time. However, unlike ulcerative colitis, surgically removing the diseased portion of the intestine does not cure the condition.

Patients who have Crohn's disease that does not respond to medications may need surgery, especially when there are complications such as:

•Bleeding (hemorrhage)
•Fistulas (abnormal connections between the intestines and another area of the body)
•Infections (abscesses)
•Narrowing (strictures)
Some patients may need surgery to remove the entire large intestine (colon), with or without the rectum.

See also:

•Total abdominal colectomy
•Total proctolectomy with ileostomy

Expectations (prognosis)
There is no cure for Crohn's disease. The condition is marked by periods of improvement followed by flare-ups of symptoms.

It is very important to stay on medications long-term to try to keep the disease symptoms from returning. If you stop or change your medications for any reason, let your doctor know right away.

You have a higher risk for small bowel and colon cancer if you have Crohn's disease.

Complications
•Abscess
•Bowel obstructions
•Complications of corticosteroid therapy, such as thinning of the bones
•Erythema nodosum
•Fistulas in the following areas:
•Bladder
•Skin
•Vagina
•Impaired growth and sexual development in children
•Inflammation of the joints
•Lesions in the eye
•Nutritional deficiency (particularly vitamin B12 deficiency)
•Pyoderma gangrenosum















And the conclusion, who are thinking the symtoms upper there are related in your cases. Please get the remedy and directly refer to the Specialist. But I'm the one person still not goin to meet the specialists.Huuuuhuhuh...akan pergi tapi bla ek???

Buang masa dengan solat??




Gambar pinjam dari pakcik GOOGLE...



Tentu terkezut dengan tajuk di atas bukan...emm Mengapa orang Islam banyak buang masa untuk bersembahyang? Korang terkejut?dah tentu. Inilah soalan yang jarang dan mungkin tak pernah kita dengar. Soalan ini telah ditanyakan oleh rakyat jepun kepada rakyat Malaysia beragama Islam. Soalan ini diajukan oleh pelajar pelajar Jepun yang melihat pelajar pelajar Malaysia solat lima waktu sehari semalam.



Sebenarnya ini adalah kisah buku yang aku sedang baca, terusku kongsikan diblog ini..



Mengapa soalan sebegini tidak ditanya ketika di tanah air sendiri, mungkin mereka jarang melihat orang solat di Jepun. emmm berbanding dengan mereka yang jarang2 menyembah berhala tidak sekerap seperti kita bersolat. Bila kita di perantauan ramai yang akan gigih menghayati agama sebagai perisai diri daripada kejutan budaya dan godaan persekitaran yang terlalu mencabar..



" Orang jepun menghargai masa, mana tidaknya setiap masa dengan membaca, tak kira walau di mana pun berada, Buku buku dan komik tersusun di bahagian atas siling keretapi.," bagi orang Jepun yang tidak membuang masa 5-10minit yang kita luangkan untuk mengerjakan satu waktu solat dirasakan membuang masa. Itulah sebabnya soalan itu timbul di kalangan orang Jepun, kenapa orang Malaysia tidak bertanyakan begitu. " emm sebabnya orang kita ramai yang membuang masa , apalah ertinya 5-10 minit untuk bersolat. Bagi mereka yang suka melepak , berbual kosong , berlegar legar di pusat membeli belah sampai berjam jam, apalah harga masa 5-10 minit, tak jadi penyakit pun....Namun tidak bagi orang Jepun, masa beberapa minit untuk aktiviti yang tidak penting( termasuk solat-pada pandangan mereka) sangat membazir.



Mungkin mereka tidak boleh menerima jawapan dari perspektif kita, malah kita boleh menerangkan secara rasionalnya, Tanyakan pada mereka apa yang mereka buat untuk memastikan alat alat teknologi mereka berada keadaan baik? Bukankah mereka akan menyenggara kesemua alat alat teknologi mereka? Lebih canggih alat mereka semakin kerap perlu disenggara.



Jadi bagi umat Islam Solat adalah Maintenance diri kita, malangnya mereka yang mempunyai teknologi yang tinggi mementingkan penyenggaraan tetapi tidak pada diri mereka sendiri.....

Kerenah di conveyor bag

Ini beg yang sama dengan beg aku, masa ni tengah menunggu dia sampai ler

Ada satu lagi kisah yang aku nak cerita yang terjadi pda aku juga..emm kes ini telah tiba di Kuching dan sesi pengambilan luggage di conveyor. Aku adalah mangsa keadaan yang disebabkan persamaan beg. Tapi dalam persamaan beg pun ketelitian perlu dijaga, jangan nak sambar jer bro. Aku ada 3 beg yang ditunggu, 2 beg telah pun selamat. Conveyor yang aku tunggu tu sangat betul, arrival from MAS passenggers. Emm sampai semua passenggers dah balik dan ambil beg masin masing, aku masih menunggu dan terus menunggu, grrrr ...mana pergi beg aku ni????aku terasa nak pandang conveyor sebelah sana, emmm terdetik macam ada kat sana..tapi mustahil sebab area sana untuk Air Asia..mana boleh tetiba sesat beg aku kat sana..dalam kepala dah terbayang takkan beg aku sesat ke state lain atau pun ke Jakarta...hhehehhhe. sebab ada 20 beg penumpang telah di bawa ke Jakarta. Khabarnya nak ke Kuching jer.....adus. Beg hampir dah habis...terus aku dapatkan PIC MAS yang ada di situ, dan dalam beberapa minit ternampak dengan jelas beg aku ada di area Air asia...aik????aku terus ambil ..dan sambil nak marah, Kenapa beg saya ada belah sini????Terus wife aku dan anak aku kata bukan beg kita niee...sejibik!!!..dan buka sedikit zip utk kepastian. Sah its not my bag! Tagging di handle beg pun clearly "Air Asia". Emm so dapat dikesan, dan kalau aku tak perasan beg aku sama di Air Asia confirm mamat tu dah buka kat rumah. Mujur takda benda yang penting, semua baju..barang2 penting di beg yang lain. Inilah kerenah orang di sini...Terus PIC from Air Asia datang amik ID dan terus telefon mamat tu...dalam 20min juga aku menunggu. Aku nak tengok juga org yang main belasah jer. Hah sampai juga...dengan muka tak bersalah, katanya " oh samalah beg, berat pun sama" kepala hanguk ko..heheh dlm hati aku ler...then aku pun sahut laa..." bukan masalah beg sama atau berat sama yang you amik Penumpang Mas punya beg apsal, you kan AIR ASIA...ohh!! katanya....

Wednesday

Kerenah Dalam Flight 1

Baru baru nie aku ke kl dalam 4 hari, pelbagai kerenah, kisah yang aku nak cerita. Semasa perjalanan ke Kuching - KL, dengan menaiki MAS..sekumpulan pelajar yang agak ramai, mungkin trip sekolah mereka agaknya. Wah jauh juga diorang melawat yek...kebiasaannya aku hanya di Kawasan semenanjung jer dengan menaiki bas. Aku lihat ramai berbangsa cina. Emm tentu sekolah anak2 anak org kaya yang disponsor oleh PIBG mereka. Kalau dikira satu kepala pergi dan balik habis RM400.Itu pun kalau murah yang mahalnya belum pasti. Sebabnya diorang naik MAS bukan Firefly dan bukan Air asia. Tapi bukan ini yang aku nak cerita...ceritanya budak besar yang macam budak budak. Diorang nie duduk seat belakang aku, so tentu sekali aku dengar apa yang diorang sembangkan....heheh. Adalah depan seat, seorang budak minta cenderahati pada seorang Stewardess ni...dan dalam masa yang sama anak aku diberi blanket dan pillow. So apa lagi barisan belakang aku nie ( minah ) minta blanket juga...Stewardess tu habaq, the things are priority to infant. Kalau ada kita bagi....dalam beberapa minit kemudian aku dengar org belakang aku macam pisang kepanasan sebab tak dapat apa yang dia nak, Katanya nak complain Stewardess tak layan dia dengan bagus...emmm macam budak2. Sebabnya kali kedua dia minta Stewardess ni telah bagitau yang blanket dah habis..heehheh.Aku nak tergelak dengar orang belakang ni punya kerenah. Macam tak pernah naik Flite, buat malu jer....(depa nie orang Sarawak) bukan aku cerita semua org sarawak macam tu, mungkin kebetulan perangai cam tu hehheheh. HAh, satu lagi pasal souvenir, bila dia terdengar budak depan aku minta...dia pulak minta souvenir, emm Stewardess tu bagitau" kalau ada lebih dia bagilah sebab ramai budak budak minta ". Emm terdengar macam cacing kepanasan pulak..hehehe apsal lambat niee..,

Bekam dan Lintah

Gambar nie diambil pada tahun lepas di Serikin.
Kalau dilihat pada gambar yang aku post nie...dah tentu dalam kepala korang kata Bekam nieee. Ada keraguan sebenarnya bagi aku, cuba fikirkan sejenak bila lintah itu digunakan pada orang lain dan selepas orang itu, dialihkan pada orang seterusnya. Apa yang difikirkan? Aku agak was was...dan mungkin tidak ada masalah. Cuma aku jer yang agak berhati2 memikirkan benda yang negative ini. Dapat penyakit ada lagi ada..hehehe. Bila nak bercerita bagaimana proses lintah ini dan apa faedahnya? emmm cuba kita fikirkan lagi tentang hukum agama...Aku kadang kadang ada juga mendengar ceramah Ustaz Idrus mengenai lintah nie.. bila binatang yang tidak boleh di makan dan ingin dibuat ubat hukumnya harus..dan perlu dibersihkan terlebih dahulu dan hanya boleh digunakan diluaran sahaja. Kebersihan perlu dijaga..itu yang penting. Tapi aku tak berani lah hehhehehe

WHAT'S UP SECRET RECIPE???


Wah aku recieve email yang agak terkujat apabila Secret Recipe ada yang mengeluarkan statement Berikut kenyataan yang dikeluarkan Panel Pengesahan Halal Malaysia > Bil.14/2011:

Katanya bahan ini ada kaitan dengan Kek SECRET RECIPE..kata diorang lah....

> Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011 yang diadakan pada 12 > Mei 2011 telah memutuskan permohonan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd > ( JAKIM-20100609-123757 ) adalah tidak berjaya berikutan penemuan > Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam bahan ramuan ( Whole Egg Powder dan > Whole Milk Powder ) yang digunakan syarikat tersebut. > > Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder > > Syarikat tersebut adalah: > > Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 ) > > > link: Penemuan DNA Babi Dalam Bahan Ramuan Syarikat Puratos Malaysia Sdn > Bhd


Dan ada Representative dari Secret Recipe bagi feedback......

Thank you for your feedback below.
We have been receiving increasing queries on this issue. Our Halal Officer Cik Wan Zawani has also issued a response and a statement in regards to this issue as below and we will be addressing certain actions against the blogsite. We thank you very much for highlighting this matter.
Statement from our HALAL Officer in respond to the matter is as below. We thank you for your concern and support in regards to this.
Thank you!
Regards,
Secret Recipe Customer Service
***************************************************************************************
Saya,Wan Zawani Bt. Wan Ahmad, Eksekutif Halal daripada syarikat Secret Recipe ingin menyatakan maklum balas di sini berhubung hebahan atau berita yang telah dihantar oleh pihak tuan. Kami amat kesal kejadian seumpama ini boleh berlaku walhal perkara ini langsung tidak terjadi di syarikat kami kerana kami sepenuhnya menggunakan bahan-bahan ramuan yang halal serta mendapat pensijilan halal dari daripada badan yang diiktiraf iaitu JAKIM. Jika terdapat sebarang kemusyikan berhubung perkara ini, anda boleh berhubung terus dengan pihak kami di talian 03-78034891 dan berhubung dengan saya.
Berikut merupakan kenyataan rasmi daripada syarikat Secret Recipe.

Where's the truth statement? huhu...Macam halal JAKIM tak leh caya lak.....:((((

Tuesday

Kenangan masa lepas form 5.



Assalamualaikum semua, sambil menyingah ke blog kawan2, terlupa yg blog sendiri lama tak berupdate, nak cerita apa yek....emm apa yg aku buat sepanjang minggu nie....tentu korang tak boleh terima. Aku sibuk mencari majalah anak anak sidek dan melihat kartun tersebut dalam youtube. Emm kenapa ek? heheh, Actually itulah kenangan aku masa form 5 lepas abis SPM. Komik tu la yang membuatkan aku takde kerja, meneman aku masa lepas SPM. tiap2 minggu aku beli...tentu korang pelikkan...memang kaki kartun, cam budak budak. Kenapa ek aku suka kartun tu? Sebabnya aku suka kan kedamaian, cerita yang tak menyerabutkan kepala, kisah family budak2, happy , nakal , semua ada......biarlah korang kata aku pelik...emm ada satu lagi aku suka...Kampong Boy, kartun yang dilukis pelakon LAT. Tapi cerita nie ditayangkan diASTRO JER....zaman era moden. Sekarang nie setiap hari jam 1.30 pm- 2pm ditayangkan...hheeheh layanzzzzzz, zasss.

Friday

Renung Sejenak....


"Alam ini adalah maha karya Tuhan, yang sentiasa berbicara dengan manusia tentang kewujudan, kehebatan dan keagungan Penciptanya. Hakikatnya alam ini adalah sekolah insan."
Bila berbicara tentang jiwa, hati, perasaan....kita perlukan kedamaian, ketenangan...bila malam2 begini...sunyi sambil muhasabah diri. Terfikirkan sesuatu di masa depan....apa perlu diuruskan, apa perlu diteruskan, sesuatu yang kita tak bisa andaikan dengan benar sebelum bermulanya esok..hanya merancang apa yang perlu. Kadang kadang tak semua yang dirancang menjadi, tapi tak semua tak jadi...cuma lambat atau cepat dengan usaha yang dibuat. Bila lihat orang lain mudah, kita rasa pun nak mudah..tapi cabaran yang kita tak nampak dengan mata kepala kita. Bila Allah menduga kita..dengan apa yang kita tak inginkan itulah namanya Allah nak melihat bagaimana kita dapat menempuhi ujiannya. Mengingatinya selalu itu yang penting. Tiang agama yang kita patut pertahankan, itu kunci utama walau di mana kita berada. Sembah kepadanya yang ESA...tiada yang lain hanyaMU YA ALLAH. Jangan waktu senang lenang kita lupakan, dan bila susah baru nak beringat. Ibaratnya biarpun perut kosong tiada diisi, ALLAH yang ESA perlu diingat sentiasa...
Ingatkan dah sampai ke destinasi atau dah sampai kemuncak, sebenarnya masih banyak yang perlu didaki...baru puncak pertama, puncak kedua belum pasti...Cuma kena berhati hati, apa apa pun boleh berlaku...entah esok, entah lusa semua nikmat boleh ditarik...Hidup yang penuh warna warni, siang silih berganti malam yang dihiasi kadang kadang dengan basahan hujan yang tak diundang...semua memerlukan antara satu sama lain. Kehidupan perlu diteruskan!! Ada yang sudah tiada, biarkan kenangan berlalu..kenangan yang mengajar kita berubah dan sedikit menduga..perit memang perit itu tak dinafi, pengorbanan adalah hasil paling indah sebenarnya. Warisan kita yang ada..darah daging kita yang ada perlu kita bentukkan dengan penuh kasih dan sayang, kerana tidak ada yang dapat dibayar selain itu. Hidup yang ada penghujung ini perlu diturap jalannya dengan baik walaupun ada selekoh selekoh yang sangat menakutkan, kadang kadang lubang lubang jalanan ini juga menyakitkan....emm bila dah biasa dah selalu terokai dan redah tidak ada apa yang perlu dikhuatirkan. Semua jalan dan laluan yang ada boleh diteruskan dengan mudah walaupun masih ada rintangan. Allah tidak akan melihat hamba hambanya susah melainkan dirinya sendiri yang menempah kesusahan. Jadi, perjalanan setiap insan, anggaplah seperti kembara yang hanya hidup menumpang di bumi ALLAH...dan menumpang perlulah dibaja dengan sebaik baiknya supaya hasilnya nanti akan membuat kita tersenyum suatu masa nanti...masa itulah penentu arah kitaaaa....Wallahualam.
Hasil nukilan : Kembara Perantau




Royal Wedding to be repeated today

Duke and DUCHESS Cambridge







Prince William and Kate Middleton are now husband and wife






Couple of the years




"Putera William"










Tempat mereka dikahwinkan




laluan ke tempat perkahwinan mereka




Hari nie dah tentu ramai yang nak menyaksikan Perkahwinan besar besaran ENGLAND,Royal Family. diRaja ENGLAND,iaitu PRINCE WILLIAM (born William Arthur Philip Louis on 21 June 1982), anak yang pertama dari pasangan Charles dan Diana.Putera charles ini juga adalah cucu yang Ketiga QUEEN ELIZABETH II dan PRINCE PHILIP. Wah mungkin rating tinggi Ntv7 hari ini, The enggagement William and Middleton date were announced 16 NOV 2010 and are to marry on 29 April 2011, so today lah yek. Both of them met in 2001, while same University of St Andrews Perkahwinan ini diadakan di Westminster Abbey, London. Yang menariknya cincin 18 carat kepunyaan Diana telah diberikan semasa pertunangan mereka.Ehhh ternampak AGONG Kita Sultan MIZAN dan isterinya juga dalam TV tadi..emm maksudnya mereka dijemput hadir perkahwinan Di Raja ini.Tengoklah gambar gambar mereka

Popular Posts