Geng Kembara Perantau

Sunday

TATAU

TATAU iaitu nama kawasan di dalam naungan Bintulu........kira2 45min dari pekan Bintulu. Perjalanan ke Tatau agak tidak selesa kerana jalannya tiada highway dan di kiri kanan penuh dengan hutan dan kawasan yang belum dibangunkan...agak lambat jika kita nak bayangkan kerana bila aku sampai di Pekan Tatau banyak benda yang masih tidak ada....dalam perjalanan tu ..kalau tak diisi dengan full tank minyak memang tak sampai lah jawabnya..









Kebanyakkan rumah2 semuanya di tepi Sungai....




Lihatlah kiri kanan jalan semuanya kehijauan, belum dicemarkan oleh mana2 pihak heheh



Hehehe sanggup tak...kalau dah tak tahan belasah jer yob huhuuu, ini zaman aku masa 80an nie...di kampung2 dulu2 guna nie....hahah. Potensi org skodeng amat tinggi.....huhuuh. Dan potensi untuk runtuh semasa tengah tutttt pon agak tinggi. Tapi apa boleh buat ini je yg ada....kalau kita tengok rumah2 dan kediaman mereka tinggi2...nak tau kenapa wa pon tak tatau..Sebenarnya kawasan kg nie selalu di naiki air...banjir selalu, jadi terpaksa mereka membuat rumah agak tinggi...almaklumlah rumah tepi sungai....






Ini jambatan yang di bina pada zaman British yang merentasi sungai.......






Sorry yek tangkap curi lagi... walaupun rumah nie tak tinggi tapi standby kat atas dah...



Rumah rumah yg jaraknya agak dekat dan kesemuanya dengan tiang2 yang tinggi...takde umah bawah







Emm nie Masjid org2 melayu di kg Tatau






Korang nampak tak..hehe penduduk kg gelarkan Bukit Susu, aku pon kurang pasti kenapa hehe tapi aku agak korang boleh fikir2 kan dan renung sejenak heheheheh kenapa di panggil dengan panggilan tu...hehehe. Fikir sekejap dah ler yer jgn tenung lama lama.....huaaaaaa




Kg Tatau nie aku saja jer singgah sebab kg dia jauh sangat dari pekan Bintulu jadi nak juga tengok2 kg org. Arah tuju yang aku nak pergi bukan di sini tapi di tempat lain....tapi bila kita dah lalu dan rugi juga kalau tak lihat tempat org. Takde apa yg menarik kan? Jauh dari segala galanya...nak tunggu bas pon tentu lama gilak. Aku terfikir kalau rumah terbakar agak lama Bomba nak sampai....mungkin diorang guna sungai kot.....heheh




Macam biasa, inilah pengangkutan utama ke sinun...(ke seberang sana)





Rehat jap sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Bandar Bintulu.



Ini gambar nak balik dah..setelah hampir setengah hari, kerja kami dah pun selesai. Bila dah sampai aku nak singgah ke PUB jap...emm napa siang siang pon ade gak PUB yek?, tapi malam2 tutup maaaa..kat tempat lain takde wa cakap lu. Hahahaah tentu korang nak tau PUB kenapa ada waktu siang nie....Korang tengok nanti....................................................


PASAR UTAMA BINTULU.. "PUB" HUHUH



Inilah PASAR UTAMA BINTULU




Apa yg best sangat di pasar nie...JOM kita tengok....

Belacan Bintulu..boleh dikatakan ramai yang bagi tau yg belacan bintulu memang pure dan fresh...kalau nak dbandingkan belacan bintulu nie utk satu batang RM10, kalau kat semenanjung hanya Rm1 ke Rm2..ha nampak tak perbezaannya.



























Thursday

Second time to Bin2lu

Flying again.......




Pic dalam pesawat Mas Boeing dari Kuching ke Bintulu
(gumuk pulak aku rasa)

Perjalanan dan roles yang perlu diselesaikan....kali nie adalah kali kedua aku ke Bintulu menjalankan tugas hakikiku...agak busy sejak dua menjak ni....tapi today aku akan kongsikan sedikit info dan perjalananku ke sana. Baru lepas solat Jumaat dan hantar Najihah ke tahfiznya..ada ruang untuk kuberbicara. Oh sebelum tu nak habaq mai....aku kecundang dalam interview dengan Giant Company in Msia. Agak dissapointed due to be failed on that session. Might be, i was done a bit mistake to give confident for interviewer.But Nevermint, Life must go on. Alhamdulillah....i'm trying the other oppurtunities. Insyaallah...Anyway the luck is not for me may be for the outside there really needed on that post.

Menunggu baggage di Airport Bintulu (Aku tengah amik pic heheh)yg tengah tunduk tu budak opis aku



Last Monday, 21 Feb 2011..we went to Bin2lu with Boeing. Jam 720 flite will take off..so i was from my accomodation at 6 a.m. After Subuh prays, aku keluar dari rumah dengan membawa kelengkapan..adalah 2-3 beg perlu dibawa. Aku rasa lebih separuh budak opis aku ke Bintulu masa nie...masing2 melunaskan kerja mereka....aku dengan group aku ler...huhuuh




Kali ini perjalananku sedikit jauh dibandingkan dengan yang lalu, nanti aku post pic...sampai di Bintulu aku dan member2 aku check in di Hotel Riverfront...kitaorang pakat nak lepak sana....katanya makanan di Hotel tu sodap ....aku pon ikut jer...sebab sebelum tu aku lepak di Everly Hotel. Rate untuk Riverfront agak murah disebabkan hotel lama dan agak menarik sedikit opposite hotel nie adalah sungai ke apa nie...emmm boleh laaa...




Nie view depan Hotel Riverfront...





Gambar nie waktu petang dlam around 5-6pm. Actually nak diceritakan Bintulu nie bandarny tidaklah besar mana pun....masih belum membangun dengan pesat biarpun ada Plant seperti Shell, Petronas dan Pelabuhan Bintulu...tetapi nampak gayanya developing on going adalah bangunan2 baru yang dah siap....takde apa yang nak dibanggakan di sini....kawasannya luas gila tapi masih banyak hutan dan kawasan kosong. Emm bila cerita pasal hutan Bintulu banyak sangat aktiviti related dgn wood. Kilang kilang plywood dan base dari kayu sangat banyak....masing2 bersaing dengan product berasaskan kayu yang diexport negara seperti Jepun, Taiwan dan Hongkong. Semua fokus ke sana....Market volume di sana besar....




Nampak tak Penuh dengan aktiviti pembalakan...


emmm kalau tgok kat bawah tu...nie sebelah jer Hotel aku check in. Rumah atas sungai ke laut ek..aku pon konpius...



Sorry tuan umah tangkap curi hehehe


Nie view depan umah yg kat atas...

Nelayan dan ikan tidak dapat dipisahkan....kehidupan yang aku rasa ada seninya....bila aku duduk lepak ngan member2 kat tepi jeti tu, terlintas kehidupan yang aku rasa aku tak boleh duduk lama di sini....bukan jiwa aku...jiwa mereka yang kental dengan pencarian hidup yang berkaitan dengan air, bot2, sampan...sebabnya untuk cross ke seberang jalan inilah yg paling cepat...ada jambatan tapi jauh sangat.....




Masih lagi pic depan Hotel Riverfront






Jeti


Pekan Bintulu


Ok kita minum dulu lepas nie aku cerita perjalananku ke TATAU

Monday

Cuti-cuti lagi...


Cuti dengan Durian...
Heh bukan apa saja jer..macamla cuti lama sangat, hari ni kan cuti Maulidur Rasul...dan Salam Maulidur Rasul kepada umat Muhammad S.A.W. Pepagi lagi nak cari kelapa parut putih tapi satu kedai pun takde, ada kedai runcit di Gita( nama tempat di kawasan Petrajaya berhampiran dengan matang) emm tutup beraya agaknya...tapi nak habaq mai kuching nie memang lah susah sangat bila kita nak cari....emm kedai apek tu pon dalam Emart masih belum buka..itu pun belum tentu dapat kelapa putih sebabya...dengan tempurung skali dia kisar...dah tak main dah kisar pakai mata bulat tu...diorang pakai mesin yang kluar dengan hitam2 nya sekali....emm susahnya...5-6 kedai aku pusing ....hampa jer..ingatkan nak makan pulut kelapa...emm so kena tukarlah menu. Pulut yang tak jadi tu buat pengat durian heheheh..ok tak dari membazir, so on the spot aku pergi cari Encik Durian untuk di buat pengat bersama dengan pulut. Ada satu tempat jer jual di tepi jalan sebelah Emart. Emmm aku rasa agak mahal nie...tanya punya tanya.....errrgh sebiji RM35...glurp tertelan air liur sekejap.Terus aku kata mahalnya......... dan sambil tersenyum penjual durian...Bang durian takde bang ...sebab tu mahal...durian tak banyak...emmm patut pun tak berleluasa durian di kuching nie...katanya durian nie datang dari Serian...jauh le jugak...aku sembang punya sembang punya sembang...hehe ambil hati nya pasai....dapat lah rm20..hehe aku baca sikit ..tu pun dikira mahal juga.Kalau di West Msia 20 ringgit boleh la dapat 4-5 biji. Waduh mahal nyaaa....apa boleh buat dah nak rasa....belilaaa....jap yek nak pi makan.....

Sunday

Maulidur Rasul bersama ustaz Zahazan

MAULIDUR RASUL
BERSAMA USTAZ ZAHAZAN..



Salam, Emm today aku ke Majlis ilmu agama, di mana penceramahnya adalah Ustaz Zahazan yang tersohor dan biasa juga aku ikuti di media emm kali nie die di datang khas dari west Msia untuk berceramah tentang Mulidur Rasul, emm esokkan Maulidur Rasul...Kebiasaanya bila aku dah sampai awal macam2 ler nak komen.. Emm nak cerita ker nak ngumpat??...ok aku cerita laa sikit sebab korang paksa...huh perkara pertama yang nak aku kongsi, bila masuk je dewan....pekara pertama yang aku cari tempat duduk...emm bercampur laki2 perempuan...first time aku hadir ceramah agama yang besar camni duduk sebelah menyebelah perempuan lelaki...emm cam tak hormat majlis yang mulia nie....emmm dan satu lagi ade segelintir yang hadir dengan tidak memakai tudung...emm pun pertama kali aku lihat sepanjang hidup....hehehe betul apa...aku bukannya penentu pahala atau dosa...tetapi basically takkan tak tahu bila ada majlis gama macam nie sopan dan pandai2 ler....aduyai....salah ke aku ?????

Ragam Manusia


Lu pikirlah sendiri.............
Assalamualaikum, Nak citer apa yer...lihat pada tittle yang nak dikupas...seperti nak mengumpat hahah...well...biarlah...sometimes we must mention that surrounding condition..what is going on?why they do like that?..hehe something like press...but im not a press who person always story about...same with dari suratkhabar keluar...maksudnya copy paste..hahaha emm biarlah itu cara mereka. Press yang tak bertauliah....aku pon kadang kadang jer...hahah. Last Week tak silap aku pergi lah breakfast di kedai bernama Coffe O Corner..huhu glamer lah aku masukkan nama restaurant ni dalam penceritaan di Blog aku...:) Anyway aku just nak selitkan seorang mamat nie (start mengumpat) hahah dia duduk di sebelah table aku sambil makan nasi...first aku pandang tak perasan...2 kali pandang aku nampak dah..hahah...pelik tapi benar!!! Dia makan nasi dengan tangan kidal without spoon!!Uit... Aku macam tak percaya....Mat salleh ke mamat nie, Chinese ker? :) emm muka Sarawakian for sure memang ramai macam cina. Emm dia nie aku confirm memang Melayu di kelilingi dengan wanita yang bertudung...hehe. Makan dengan tangan kiri , emmm cebok tentu dengan tangan kanan....aku tak puas hati, aku terpikir dan terus mencari Why si mamat nie buat macam tu...sakit ke? tangan kanan kodong ker? luka ke? emmm termenung dan jeling 2-3 kali untuk kepastian.....hahah hahahahaha....patut pon...emm kantoi dengan aku, ada juga manusia yang macam nie....sorry lah wa kutuk lu brader...rupa rupanya dia sanggup makan dengan tangan kiri disebabkan nak jaga kuku kanan nya supaya bersih....sebabnya aku lihat kuku jari telunjuknya sangat panjang.....adussss nak gelak aku...terkial kial makan dengan tangan kiri yang sedap tu...dalam hidup aku tak pernah jumpa macam nie melainkan dia makan dengan sudu...bukan nak jadikan cerita tapi inilah cerita yang aku jumpa di Sarawak....

Aku bukan nak berlagak tapi nak ingat mengingati antara satu sama lain, aku bukan ustaz cuma insan biasa yang sering lakukan kesalahan...

Kalau kita nak ikutkan sunnah nabi cara kita makan dan aku nak sharing satu cerita nie .....



Masa makan, aku pun duduk lah cara Nabi..(rujuk ustaz) lalu ada yg sound:
"apahal duduk macam nak berlari ajer...."
"tak baik lutut tinggi pada makanan.."
" ni duduk ke nak berak nie..?"
Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen...aku pun basuh

tangan, Nota untuk mua'alaf: sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2 tangan
dan berkumur, insyaAllah jika korang amal nie sebelum korang mati Allah akan
mempermudahkan segala urusan hutang piutang korang.hutang kereta/
rumah/ kahwin/ study/along bla bla bla!!!

Sambung balik, aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan pakai sudu @ garfu, kalau Nabi makan pakai sudu, susah pulak org miskin macam aku nak ikut sunnah Nabi, nak pakai sudu material apa? stainless steel atau wrought iron heheh? Nak pakai colour camne? matelic ke cooper? kan susah tu!!!
Tu belum lagi jika Nabi makan pakai kerusi dan meja...bentuk bulat ke bentuk
heksagon?, oktagon?, nanagon? nak kena pergi Kedai perabot buat ansuran
mudah! jimat ! hanya RM 1 dan tunggu 30 hari, kunjungilah kedai perabot

terbesar di Malaysia , bla bla bla!!! Oh..
Biasa korang belajar doa makan macam nie:

"Allahummabariklana (hingga akhir)
Tapi tu sebenarnya doa tengok makanan, doa makan mudah sajer:
"Bismillah, barkatillah"
Lepas tu makan lah, dengan tiga jari (sunnah Nabi) kemudian, ada pulak suara2

yg sound:
"Eh, kenyang ke makan dengan tiga jari? "
Aku kata: "huh, anak cina makan dengan dua kayu elok2 habis nasi satu

pinggang!!! "

Tapi oleh kerana aku sorang jer yg makan dengan tiga jari, org lain makan
dengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar quantity of
lauk-pauk diorang lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku dari 3 kepada
5...oh..tepuk dada tanya iman..

Kemudian aku minum dari tangan kanan yg tidak berbasuh...
Diorang tegur: "essh..pengotor betullah"
Aku kata: "Apa pulak kotor, aku makan nasi, bukan tahik!!!"(tapi aku kata

dalam hati sebab aku lelaki beriman)
"Nie, apahal jilat2 jari nie? lucah betul!!"-tanya diorang pada aku...
"Makan ayam sedap sampai ke kaki....makan sate sedap sampai ke lidi he he

heh"-kataku. Banyak pulak diorang komplen cara aku makan..err maksud aku cara Nabi makan... aku tahu tak berguna berdebat ngan mereka kalau aku ubah topik dengan bertanya :
Tahukkah korang kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun?
Abang aku kata: sebab tengkuk lembu berat...bla bla bla..
Aku kata: "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebab

mereka lapar!!!(tak lawak) ha ha ha!!!" Aku menyambung: "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan, tapi bila tak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan sajer, namun bila korang makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat...
Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena nafikan makanan yg bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat Allah." Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan.. (bayangkan seorang mak cik sedang
tercekik tulang) Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada
yg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan
lain2, tapi masih tak berjaya.. kesian mak aku...

"Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekik camne?..cakap terer.."(kata abang aku)
Aku kata: "senang sajer...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "
Mak akupun buat..tapi masih tak jadi..
Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"
(bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan

Tapi oleh kerana aku sorang jer yg makan dengan tiga jari, org lain makan
dengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar quantity of
lauk-pauk diorang lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku dari 3 kepada
5...oh..tepuk dada tanya iman..

Kemudian aku minum dari tangan kanan yg tidak berbasuh...
Diorang tegur: "essh..pengotor betullah"
Aku kata: "Apa pulak kotor, aku makan nasi, bukan tahik!!!"(tapi aku kata

dalam hati sebab aku lelaki beriman)
"Nie, apahal jilat2 jari nie? lucah betul!!"-tanya diorang pada aku...
"Makan ayam sedap sampai ke kaki....makan sate sedap sampai ke lidi he he

heh"-kataku. Banyak pulak diorang komplen cara aku makan..err maksud aku cara Nabi makan... aku tahu tak berguna berdebat ngan mereka kalau aku ubah topik dengan bertanya :

Tahukkah korang kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun?
Abang aku kata: sebab tengkuk lembu berat...bla bla bla..
Aku kata: "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebab

mereka lapar!!!(tak lawak) ha ha ha!!!" Aku menyambung: "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan, tapi bila tak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan sajer, namun bila korang makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat...
Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena nafikan makanan yg bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat Allah." Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan.. (bayangkan seorang mak cik sedang
tercekik tulang) Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada
yg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan
lain2, tapi masih tak berjaya.. kesian mak aku...

"Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekik camne?..cakap terer.."(kata abang aku)

Aku kata: "senang sajer...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "
Mak akupun buat..tapi masih tak jadi..
Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"
(bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan

diluruskan ke atas, tangan kanan masih terdapat sisa2 nasi, manakala di lengan dan tengkuk di penuhi dengan rantai emas..)
Aku kata: "Sekarang sebut: SUPERMAN RETURN!!!!!! "
HA HA HA.. (semua org ketawa)-nasi berhembur-hembur di sana sini.
Mak aku juga ketawa..sehingga tulang yg tercekik itu terkeluar..
Semuanya dari Allah!!!
He he he...selamat mencuba, ni bukan hadith,, cuma aku ambil dari pengalaman orang hahaha..

Saturday

Pencarian yang tak sudah-sudah

JUMPA PUN..




Pening juga kepala aku nak cari, kesana kemari, ke situk ke sinun, adus mana nak cari lagi yek?dah masuk 3 hari....habis kuching aku pusing baaa...Emart, Choice Ria, One Stop, Everise, Riverside 'Parkson', The Spring....emm mana lagi ek...semuanya tak menggambarkan senyuman. Susahnya...semua stok takde...nie semua gara-gara CNY, mostly kedai-kedai runcit closed!!! nampak sangat kaum Cina control market barang barang keperluan, tiada mereka susah 2-3 hari nie.........Hah sebenarnya I'm looking for Najihah punya susu...siapa lagi kalau bukan the only my sweet daughter..nasib baik dia faham...kalau tak mengamuk laaa...susu lain dia tak nak..aku cuba juga beli cap lain, emm tak best lah ayah...membazir pulak satu dah. Mujur malam tak haruk nak susu jugak...dah besar dah mula faham..:)..kenapalah susah sangat susu dia nie...susu yang lain semua ada...bukan apa dia dari kecil minum susu cap dan jenis tu...so tak boleh tukar lagi jenis lain..memang dah serasi.Cuma tukar step jer...


OPPPPSSS............Sambil tengah layan raja lawak malam tadi, terus teringat ada satu kedai toys di Spring ada jual Susu dia....fuh harap2 esok ada lah yek...so tommorrow morning straight looking for Milk....




Huh ada satu lagi...nie pun parah juga...Suddently wife aku sedang masak katanya, kena tiup angin terus padam....haha....padam??? Gas masak habis lahhhhhhhhhh.......emm called gas shop...wah no answer...try lagi still no feedback....emm takpe after Jumaat pray aku singgah kedai beli Gas. Nak jadi kan cerita lagi....selesai solat Jumaat aku bergegas ke kedai Gas...waduh tutup....semua kedai tutup.....satu lagi masalah tambah...emmm tak lah besar sangat..tapi 2 incident occured without solution...dalam CNY......tidakkah korang fikir yang betapa susahnya bila tiada mereka...orang mata mata sepet nie ler....siapa lagi...huhuhu




YESSS... akhirnya ada juga Susu anak aku nie...hehe cuma tinggal satu tin dan beberapa kotak jer...habis aku balon...emm at the same time aku dah guna talian hayat, i had told to my mother in law to buy the Milk at West Msia then request to send to Kuching immediately...wah standby der...in case of emergency hehe cam jauh jer..memang jauh apa....beginilah tinggal di perantauan...

Thursday

Jam 12 tgh malam tadi...........



Tepat jam 12 tgh malam .......POM pom PANG POM PANG....terkejut beruk aku dibuatnya...wah wah cam berpakat lak diorang pasang mercun....huhhu...aku ingatkan perang dunia ke 5, :) rupanya sebelah depan umah aku duk cucuh mercun dan aku ingatkan diorang je..hampir semua kawasan kuching pasang mercun........lama juga diorang pasang mercun hampir setengah jam non-stop kedengaran mercun mercun ke udara...........silap silap ada yang newborn jiran mereka kena jerkah hahahaha. Wah malam tadi memang berpesta kaum cina nie....tak hingat dunia..
teringat pulak aku masa muda muda zaman di kategorikan kanak2 dulu...sekarang nie masih remaja hehe...ada satu kisah pada bulan puasa, biasanya lepas berbuka bergegas lepas mandi member dah tunggu di depan umah aku ajak ke masjid tarawih....emm aku rasa tak sampai masuk masjid...di kawasan luar masjid kitaorang berperang mercun...sangat jahil aku waktu tu.....padahnya bunga api dicucuh dan dibaling masuk dalam baju aku...aduh, adoi panas...haahah berlobang baju aku dibuatnya....hangin betul..tulah padahnya org ke masjid solat tapi aku perang bunga api dan mercun...cash aku dapat balasan hehehe. Saja selitkan cerita nie sebab pasal mercun diorang pasang malam tadi....aku flashback ler....

High Uric Acid???????

waaa nie yg tak dapat elak nie..



Emmm post entry kali nie aku nak cerita about Uric Acid.Aku post pasal nie pon atas sebab2 aku telah checked 2weeks ago my result for uric acid agak tinggi...10..mak datok...terkejut beruk juga...suddently naik tak tentu pasal...grrr...haha..what are u thinking if high uric acid level in your bloodstream?Definetly, On you mind will focus on seafood..so firstly im going to tell u what is uric acid? The molecul formula of uric acid is C5H4N4O3. It is catogorized of acidic which is can define with 5.4pH, by meaning that the more numbers above than 5.4 the acidic will be increased. :) so Nowadays we are facing about "GOUT".And the GOUT quite synonym with the Uric Acid.The small quantities are normally found in human blood; GOUT.An easy to say the GOUT is painful condition attacking the join and capillaries. The saturation level of uric acid in blood may result in one form of kidney stones when the urates crystallize in kidneys...wah then the XRAY and CT Scan will not trace the attending of uric acid but that presence can be diagnose by Ultrasound.

Gout can occur where serum uric acid levels are as low as 6 mg/dL (~357┬Ámol/L), but an individual can have serum values as high as 9.6 mg/dL (~565┬Ámol/L) and not have gout.

SO PANTANG MAKAN LER

Pantang makan..aduyai..usually Gout always related with seafood such as udang, sotong, ketam dan sewaktu dengannya....huk huk huk...yang best tu yang kena control...anyway aku pasti korang dah tentu sangat tak patuh dengan pengurangan makanan yang menaikkan selera nie...hahaha termasuk aku.Just to remind, balance kan ur meal dan berpada2...dah kena baru menyesal...padan muka hahahah.If im not mistaken uric asid will go out during urinary activity but some others remain then accumulate pada sendi2 tertentu..thats y ramai yang sakit sendi terutamanya...


APA REMEDYNYA???


Eh ada penawar ker? tentu adakan....apa ek?


1. Jangan terlalu hadap sangat dengan makanan yang berasidkan uric...hehe


2. Elakkan tinggal di kawasan yang boleh dan sangat senang menyumbangkan makananan yang berasaskan seafood nie...heheh..kalau nak pergi sekali sekala takpe..sabah byk seafood nie..huhu


3. Jauhkan pergi ke kedai makanan ala seafood..sebab lebih sangat tertumpu dengan makanan laut gamaknya...


4. Jangan terlalu taksub bila orang atau sesapa nak treat korang ke restoran seafood heheh


5. Lastly this is the low hirearcy that u must do if it comes worst............get the drugs to kill the pain......hahahahah.

Popular Posts