Geng Kembara Perantau

Wednesday

How to solve the problem at workplace

Gambar pinjam dari "DrGOOGLE.."
Kebanyakkan dan boleh dikatakan aku dan korang sendiri mengalami masalah di tempat kerja. pelbagai jenis tugasan perlu diselesaikan...(semua disebabkan oleh gaji / upah yang kita perolehi...betul tak?) Kadang kadang kita terlalu risau akan permasalahan ini sampaikan sebelum sampai ke tempat kerja terasa malas disebabkan perkara perkara ini. Ada yang sampai menangis kerana terlalu stress memikirkan perkara di tempat kerja.... Ada several tips that i have to share, Whats Remedy? Ada 10 tips nak atasi masalah di tempat kerja...

1. Terima kenyataan yang kita ada masalah ; yang mana janagan terlalu termenung yang kita ada masalah dengan juga menanti keajaiban berlaku untuk selesaikan semua. Jangan sesekali menyalahkan orang lain...dan terus menganggap semua itu adalah untuk menguji keupayaan anda sendiri......

2. Perlu identify, whats kind of problem? Sekali lagi jangan salahkan orang lain dengan wujudkan permasalahan itu.....

3. Discuss dengan orang lain...Usually bila kita facing dengan masalah, kita akan gelisah dan serba tak kena. Mulalah menjaja yang anda ada masalah.....jangan begitu kawan kawan....cuba cari orang yang sesuai untuk mengatasi masalah itu...

4. Mengapa masalah itu timbul?
Sekali lagi perlu kenalpasti puncanya, kadangkala anda boleh menyelesaikan masalah itu tetapi belum tentu punca boleh settle the problem very well. Dan perlu berhati hati jangan permasalahan itu berulang acapkali...

5. Masalah boleh dikategorikan cabaran dan peluang..
Tnpa masalah hidup kita hanya mendatar dan tidak mencabar..bila mencabar dan tercabar di situ ada perkembangan dan sekaligus menimba pengalaman yang boleh dibawa kemana jua kita berada....


Jangan terlalu takut dengan masalah kerana ia adalah normal bagi kita dan kehidupan seorang manusia...bayangkan lah orang yang tiada masalah juga sebenarnya mempunyai masalah. Masalahnya adalah orang itu tidak mempunyai masalah......

PERLU DIINGAT SETIAP BERJUTA JUTA MANUSIA DILUAR SANA ADA MASALAH, JADI APA MASALAH WALAUPUN KITA MEMPUNYAI MASALAH???? HAHAHAHAH


5 comments:

  1. yup, it can be a fren and enemy as well. So be ware... :)

    ReplyDelete
  2. setiap masalah ada penyelesaiannye..:)

    ReplyDelete
  3. Tanpa masalah, tak kan ada jalan penyelesaian..

    ReplyDelete
  4. masalah tak boleh selesai tanpa penyelesaian

    ReplyDelete

Popular Posts