Wah penemuan hebat yang telah diperkenalkan oleh Dr suhaila Mohamad (BIOSAINS), UPM. Rumpai laut boleh menggantikan garam. Sumber ini telah dibuktikan oleh Penyelidik dari UPM di mana pelbagai benefit boleh dibandingkan daripada garam. Rumpai laut ada pelbagai jenis, tetapi ada satu yang telah dibuat analisa dan telah dijadikan untuk penghasilan menggantikan garam.Dalam Malaysia Hari Ini dan akhbar serentak war warkan maklumat itu, tetapi belum dipasarkan lagi kerana belum disahkan oleh KKM. Apa yang aku dengar, rumpai ni dapat prevent high kolestrol dan bukan mengurangkan ..hhehe jgn silap, juga mencegah kanser.. dan aku baca rumpai ini juga baik untuk pesakit ginjal....Tapi aku pun tak pasti rumpai jenis apa yek???? kalau di sabah terkenal dengan seaweed ini...
hehehehe...kat sini bnyk makan rumpai laut juge. bnyk letak dlm sup. org jepun kate bgs utk kesihatan tp x tahu le khasiat mcm ne.
ReplyDeleteso betul lah...kata prof, dari UPM tuuu.. :)
ReplyDelete